Promoteri knjige su akademik Lamija Hadžiosmanović, doc. dr. Ana Stišović Milovanović i doc. dr. Refik Sadiković.

Promocija će biti održana u Okrugloj sali univerziteta sa početkom u 13:30 h.

U izdanju El-Kalema, prestižne izdavačke kuće Rijaseta Islamske zajednice u BiH, svjetlo dana ugledala zbirka poezije Damira Hadžiahmetovića „Ejjub i Rahma”.

Zbirku čini sedamdeset i sedam pjesama, koje se, uvjetno, mogu podijeliti na dvije vrste: ljubavne i vjerske, premda ta linija nije izražena oštro. Iako se autor – Damir Hadžiahmetović – do sada nije pojavljivao na našoj poetskoj sceni, ova njegova prva zbirka ga pokazuje kao veoma nadarenog pjesnika. „Već pri prvom čitanju pjesama postaje očigledno da se radi o autoru raskošnog poetskog talenta”, kaže profesorica Lamija Hadžiosmanović, jedan od recenzenata zbirke.”Ono što ljubitelja poezije drži sve vrijeme napetim dok mu je rukopis u ruci je iskrenost koja izbija iz svakog stiha.”

Ona dalje dodaje da je jezikovih pjesama živ, samim tim što je pomalo arhaničan, davno zaboravljen.

Jedno je sigurno, nikoga ne ostavlja ravnodušnim takav jezički izraz vraća nas u neka davna vremena i zadržava se duboko u nama.

Rime su manje-više slobodne, nimalo nategnute i vrlo prirodno teku.

Jezik ove poezije često u svojoj arhaičnosti doima se kao Bašeskijin. To je jezik naših kuća, naših mahala, često namjerno zaboravljen i skrajnut. Upravo ovaj jezik nekadašnje Bosne, daje još veću privlačnost ovoj poeziji.

Neki stihovi Damira Hadžiahmetovića jednostavno su briljantni. To su oni stihovi koji se uče napamet i dugo pamte – sadrže i simboliku, i koloritnost, i bogat smisao, poput onih u pjesmi Sultanov dert:

Znaš li kad magla crne halje svoje razgrne iznad cijele čaršije

k’o veo od zle ćudi insanske kader i moj i tvoj bi da sakrije.

Doslen drugi su te krili od mene a sad i ti sama sakri se

k’o od fatihe rukama kad lice potareš i u dlanove šapćeš molitve…

„Pjesnik Damir, robujući samo Stvoritelju, ne robuje ni rimi, ni vezanom stihu, ni pjesničkim ukrasima. Rečenica njegovih stihova slijedi treperenja koja on ćuti u svojoj nutrini i ono što svojim pogledom otkriva on pretače u jednostavan iskaz, koji osvaja svojom neposrednošću,i to je nesumnjiva vrlina ovog pjesničkog samogovora”, ističe u recencziji zbirke prof.dr. Munib Maglajlić.

Važno je napomenuti da prihod prikupljen od prodaje knjige namjenjen je Domu za djecu bez roditeljskog staranja na Bjelavama.

(UNINP)

Leave a Reply

*

captcha *