Budućim žiteljima ove belgijske pokrajine objašnjavaju se osnovne stvari koje treba da znaju po dolasku u novu domovinu. „Ako živite u Flandriji, morate da naučite holandski”, „Vrijeme je nestabilno i često pada kiša, ali ne i novac”, „Flamanci žive uglavnom u kućama. Oni vole mir i tišinu. Nikakva buka nije dozvoljena poslije 10 sati uveče”, „U opštini možete da se prijavite samo u radno vrijeme” itd. na 17 strana, uz propratni video. Na gotovo ponižavajući način stranci se upozoravaju da ne smiju nenajavljeno da banu ljudima u goste, već je neophodno da se unaprijed najave. Ova uputstva bi možda bila smiješna da ih Gert Buržoa, flamanski ministar za integracije, nije uručio belgijskom konzulu u Kazablanki.

– Buržoa izgleda misli da Marokanci žive na drugoj planeti – zajedljivo je rekao Nuredin Farihi, belgijski glumac marokanskog porijekla.

U izjavi za televiziju ministar se, međutim, pravdao statistikom: rekao je da 53 odsto Marokanaca u Belgiji živi ispod granice siromaštva, 80 odsto žena ne radi, 36 odsto Marokanaca ne zna jezik, a četvrtina ne može da komunicira sa komšijama, najavljene su slične brošure za Turke i Ruse.

Belgija nije jedina evropska zemlja koja se našla na meti kritika zbog bizarnih zahtjeva koji se stavljaju pred one koji žele njeno državljanstvo. Kandidati za holandsko državljanstvo moraju, recimo, da znaju da je u Holandiji zakonom dozvoljeno kupanje bez odjeće i da „pindakaas” nije sir, već puter od kikirikija. Test košta 350 evra, plus video koji prikazuje dame golih grudi na plažama i gej muškarce kako se ljube, prenosi Blic.

Nije lako ni budućim državljanima Ujedinjenog Kraljevstva. Oni polažu „ispit za naturalizaciju”, a na mnoga pitanja ne bi znala da odgovori većina Britanaca.

Tako se od kandidata traži da znaju: „Koji procenat djece živi sa oba roditelja”, „Kada su žene u Britaniji dobile pravo glasa”, „Kako se zove svetac zaštitnik Velsa”, „Sa koliko godina britanski državljani dobijaju pravo na besplatnu televizijsku pretplatu”, „Odakle dolazi Djed Mraz?” itd.

I Nijemci  bi izgubili za život u EU

Kao uslov za njemačko državljanstvo predviđena su pitanja u stilu: „Ako hoćete da poklonite psa djetetu, šta ste po zakonu obavezni da uradite” ili “Koji motiv je prikazan na poznatoj slici Kaspera Davida Fridriha koja je nastala na ostrvu Rigen?” Novinari su testirali Nijemce i zaključili da bi većina izgubila pasoš. Posebno su kritikovana pitanja kao što su: „Da li roditelji treba da utiču na izbor muža svoje ćerke” ili “Šta biste uradili da saznate da su vam sin/kćerka homoseksualci”, pošto zadiru u osnovna uvjerenja, prije svega muslimana koji žele njemački pasoš.

   

(doznajemocom)

Leave a Reply

*

captcha *