Povjerljiva prepiska s pisaćeg stola pape Benedikta XVI opet je dospjela u javnost, ovaj put u zavidnim količinama: dovoljnima napuniti knjigu koju je napisao Gianluigi Nuzzi, istraživački novinar desničarskoga dnevnika “Libero”, kojega niko ne može optužiti ni za ljevičarstvo ni za ateističku propagandu.

Vruć materijal

Ta knjiga, pod naslovom “Pisma Njegove Svetosti”, treba svaki dan doći u knjižare, a “Libero” je u četvrtak objavio njezin prikaz iz pera svoga glavnog urednika Maurizija Belpietra, iz kojega je razvidno da je posrijedi uistinu “vruć” materijal, i po sadržaju, a i po tome što je riječ o prepisci do koje službeno mogu samo dvije osobe: Papa i njegov osobni tajnik monsinjor Georg Gänswein, piše “Jutarnji list”.

Apsolutno je nevjerojatno da ih je novinaru gurnuo ijedan od te dvojice. Dakle, Papa u najbližoj okolici ima “krticu”, “duboko grlo”, kojemu je u interesu da se dozna koliko se prelati u vrhu vrhova Katoličke crkve međusobno glože i opanjkavaju, u štakorskoj borbi za primat odnosno za eventualnu bolju poziciju u slučaju promjene na Petrovu prijestolju.

To što jedni o drugima mogu reći jedva da bi palo na pamet opskurnim piscima najprizemnijih tabloida – i to je uistinu najgora strana tog skandala, koji je i sam predstojnik Ureda za novinstvo Svete Stolice, o. Federico Lombardi nazvao “Vatileaks”. Tko je glavna meta tih indiskrecija? Sâm Papa? Njegov kardinal državni tajnik Tarcisio Bertone, koji ionako uskoro mora u mirovinu? Ili vjerodostojnost aparata Svete Stolice?

Zlobna rabota

Papa je, očito, uzalud izrazio duboko žaljenje što dokumenti iz birokratskog srca Svete Stolice lepršaju po deskovima glasila; uzalud je osnovao povjerenstvo zaduženo istražiti odakle i čijom krivicom ti dokumenti “cure”; uzalud je rekao da je to zlobna rabota koja škodi Katoličkoj crkvi.

Među pismima su i dopisi Dina Boffa, svojedobno moćnoga glavnog urednika “Avvenirea”, lista u vlasništvu Talijanske biskupske konferencije, koji je morao odstupiti s tog mjesta.

Mala mu je utjeha bila što je Benedikt XVI prije dvije godine preko Državnog tajništva objavio notu kojom odbacuje kao neutemeljene glasine i kao difamiranje Svete Stolice tvrdnje da su bilo komandir vatikanske Žandarmerije, bilo glavni urednik “Osservatorea Romana”, dostavili Vittoriju Feltriju krivotvorinu da je Boffo notorni homoseksualac koga prati policija i koji je pretukao ženu svog ljubavnika . Feltri je priznao da je tvrdnja bila lažna, ali tek pošto se Boffo povukao s funkcija.

Vođenje finansija

Ustvrdio je da je falsificirani dokument dobio od “institucionalnog izvora” u Vatikanu. Uslijedila su nagađanja: Giuliano Ferrara je u Fogliu zaključio da je to učinio Gian Maria Vian, glavni urednik “Osservatorea”, možda po nalogu Bertonea. Drugi su pak vidjeli dugu ruku bivšeg predsjednika Italijanske biskupske konferencije kardinala Camilla Ruinija.

Sada se iz Nuzzijeve knjige vidi da je sam Boffo Papi pisao da ga je lažno potkazao Vian. U knjizi ima i pisama koja dosad nisu izbila u javnost. Naprimjer, analize koje Ettore Gotti Tedeschi, bankar postavljen na čelo IOR-a, Papi opisuje stanje San Raffaelea, crkvene bolničke i sveučilišne strukture, prije nego je buknuo skandal.

Nuzzijeva knjiga otvara pitanje kako se vode financije u Crkvi, tko je spretan arčiti, a tko nesposoban nadzirati. A to je, zapravo, važnije od pitanja: tko špijunira Papine papire na njegovu pisaćem stolu.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *