„Odnosi Srbije i Kosova i miran razvoj događaja moraju se, prema našem mišljenju, na kraju puta, završiti međusobnim priznanjem“, izjavio je predsjednik Evropskog parlamenta Martin Šulc (Martin Schulz) nakon razgovora sa premijerom Srbije, Ivicom Dačićem u Briselu. Naglasivši da je Evropskom parlamentu cilj da se omogući ulazak Srbije u EU Šulc je dodao: „Bez obzira na diplomatske potrebe, moramo da osiguramo mir. To je glavni cilj Evropskog parlamenta u ovom trenutku.”

Martin Schulz otvoreno je rekao da Srbiji nema učlanjenja u EU bez priznavanja Kosova

“Na kraju dugog puta, sasvim je jasno da je obostrano priznanje preduslov za pristup EU“. Ova izjava suprotna je ranijim izjavama zvaničnika Evropske komisije i Evropskog savjeta, koji su naglašavali da EU ima neutralan stav po pitanju statusa Kosova i da priznanje Kosova nije uslov za pristupanje Srbije EU. Martin Šulc je naglasio da “neke članice EU ne priznaju Kosovo, ali da EU, kao cjelina, traži od Srbije da prizna Kosovo“. Dodao uje i da je u pitanju jedno od najtežih i najdelikatnijih pitanja kako za Srbiju i Kosovo tako i za EU.“

Rompej: Budućnost Srbije leži u Evropi

Evropski zvaničnici iznijeli su u Briselu očekivanje da će Srbija nastaviti sa ključnim političkim reformama, reformom pravosuđa, borbom protiv korupcije i kriminala, da će raditi na slobodi medija, zaštiti manjina, ali i na ekonomskim reformama zemlje. Kao ključni prioritet za sljedeći korak u procesu evrointegracija Srbije, zvanični Brisel navodi vidljiv i održiv napredak u odnosima sa Kosovom. Naglasivši svoju želju da vidi Srbiju kao članicu EU i zadovoljstvo predanošću vlade Srbije da „učini sve što je moguće“ kako bi približila zemlju EU, predsjednik Savjeta EU, Herman van Rompej, ističe da je budućnost Srbije u EU. „Evropska perspektiva Zapadnog Balkana je veliki uspjeh. Ona je pokrenula reforme u svim oblastima društva, poboljšala saradnju i pomogla da se održi mir i stabilnost u regionu. EU spremna je da pomogne Srbiji na evropskom putu, ali brzina procesa zavisiće od same Srbije.

Dačić: Ne pomjerajte tablu na kojoj piše „cilj“

Premijer Srbije Ivica Dačić u ime Vlade Srbije u Briselu je ponovio jasno opredjeljenje Srbije da nastavi sa evrointegracionim procesom. On se zahvalio svojim evropskim sagovornicima na podršci, posebno naglasivši otvorenost razgovora sa Evropskim parlamentom o svim temama „pa i onima gdje nemaju zajedničko mišljenje“:

Ivica Dačić zahvalio se na otvorenosti i pored toga što u pogledu priznavanja Kosova ne postoji “zajedničko mišljenje”

Dačić je kao ciljeve nove vlade Srbije naveo izgradnju demokratskog i slobodnog društva, postojanje slobodne tržišne ekonomije, ravnopravnost svih građana , kao i Srbiju koja će biti faktor mira i stabilnosti u regionu. „Zahvaljujem se na iskrenim i pozitivnim porukama iz Brisela. Šanse za dobijanje datuma za početak pristupnih pregovora su u rukama Srbije. Ono što mi molimo naše partnere iz EU jeste da ne pomjeraju tablu na kojoj piše „cilj“. Premijer je dodao i da nova vlada ne dovodi u pitanje već postignute dogovore u dijalogu sa Prištinom i da je spremna na nastavak dijaloga ne samo o tehničkim već i o političkim pitanjima i to u okviru razgovora na visokom nivou.

Autor: Marina Martinović

Odg. urednica: Jasmina Rose

(dwde)

Leave a Reply

*

captcha *