Postoji velika razlika između nas (Židova) i naših neprijatelja, ne samo u sposobnosti, nego i u moralnosti, kulturi, svetosti života i savjesti. Oni su naši susjedi ovdje, ali se čini da su, iako su samo stotinjak metara udaljeni, oni ljudi koji ne pripadaju našem kontinetu, našem svijetu, nego pripadaju nekoj drugoj galaksiji. (izraelski predsjednik Moshe Katsav, The Jerusalem Post, 10. maj 2001. godine)


Palestinci su poput krokodila, što im daš više mesa, oni žele još… (Ehud Barak, premijer Izraela, Jerusalem Post August 30, 2000. godine)


(Palestinci su) zvijeri koje hodaju na dvije noge (Menahim Begin, govor u Knessetu, cirirano prema Amnon Kapeliouk, “Begin and the Beasts”. New Statesman, 25 June 1982. godine)


Palestinci će biti zgaženi poput skakavaca …glava smrskanih o stijenje i zidove. (izraelski premijer u to vrijeme u govoru židovskim doseljenicima, New York Times, 1. april 1988. godine)


– Kada mi naselimo zemlju, sve što će Arapi moći uraditi po pitanju toga jeste da tumaraju okolo poput drogiranih žohara u boci. (Raphael Eitan, Šef ureda izraelskih odbrambenih snaga, New York Times, 14. aprila 1983. godine)

– Kako da vratimo okupirane teritorije? Pa nema nikoga da se vrati na njih. (Golda Maier, 8. marta, 1969. godine)


Ne postoji tako nešto kao što su Palestinci, oni nisu nikada postojali. ( izraelska premijerka Golda Maier 15. juna 1969. godine)


Teze da je opasnost od genocida visjela iznad nas u junu 1967. godine i da se Izrael borio za svoj fizički opstanak bile su samo blef, koji je rođen i razvijen nakon rata. (izraelski general Matityahu Peled, Ha’aretz, 19. mart 1972. godine)
gurion

– David Ben Gurion (prvi izraelski premijer): Da sam ja arapski lider, nikada ne bih potpisao ugovor sa Izraelom. To je normalno; mi smo uzeli njihovu zemlju. Pravi Bog nam je to obećao, ali kako da to njih interesuje? To je naš Bog, nije njihov. Bilo je antisemitizma, nacista, bio je Hitler, Auschwitz, ali da li je to bila njihova krivnja? Oni vide samo jednu stvar: mi smo došli i mi smo ukrali njihovu zemlju. Zašto bi oni to prihvatili? (citirano prema Nahum Goldmann u „Le Paraddoxe Juif“ (The Jewish Paradox), pp121)

 

– Ben Gurion je 1948. godine upozorio: Mi moramo učiniti sve da osiguramo da se oni (Palestinci) nikada ne vrate. Ubjeđivao je svoje kolege cioniste da se Palestinci nikada neće vratiti svojim kućama. Stari će umrijeti, a mladi će zaboraviti.

Mi moramo ubiti sve Palestince osim ako se oni ne predaju i odluče da žive ovdje kao robovi. (predsjednik Komiteta za reizbor generala Shlomo Lahata, gradonačelnik Tel Aviva, Heilbrun, oktobar 1983. godine)

 

Svaki put kada mi uradimo nešto vi mi kažete Amerika će uraditi ovo ili ono…Želim nešto otvoreno da vam kažem: ne brinite o američkom pritisku na Izrael. Mi, jevrejski narod, kontrolišemo Ameriku,i Amerikanci to znaju. (riječi izraelskog premijera Ariela Sharona, kako je objavio Kol Yisrael radio 2. oktobra 2001. godine).

Otvoreno objavljujemo da Arapi nemaju pravo da se nasele ni na jedan centimeter Eretz Israel… Sila je sve što oni razumiju ili što će razumijeti. Mi ćemo korisiti krajnju silu sve dok nam Palestinci ne dođu pužući na sve četiri. (Rafael Eitan – Šef ureda izraelskih odbrambenih snaga, Gad Becker, Yediot Ahronot 13. april 1983, New York Times 14. april 1983. godine)

 

Leave a Reply

*

captcha *