IslamBosna.ba– Ured UN-a za ljudska prava kritikovao je Bruneje zbog planiranog uvođenja smrtne kazne za veliki broj djela, kao dio prelaska države na šerijatski zakon.

„Mi smo jako zabrinuti zbog revidiranog krivičnog zakona u Bruneima koji će stupiti na snagu krajem ovog mjeseca a koji pripisuje smrtnu kaznu za veliki broj djela”, izjavio je Rupert Colvile, glasnogovornik visokog komesara UN-a za ljudska prava.

On je rekao novinarama da ova djela uključuju silovanje, preljubu, sodomiju, vanbračne seksualne odnose među muslimanima, ali i zločine kao što su pljačka i ubistvo.

“Smrtna kazna mogla bi biti izrečena i za klevete na Poslanika Muhammeda, s.a.v.s., vrijeđanje bilo kojih ajeta iz Kur’ana i hadisa, bogohuljenje kao i samoproglašenje za poslanika ili nemuslimana”, navodi on.

„Primjena smrtne kazne za takav širok spektar djela u suprotnosti je sa međunarodnim pravom“, dodao je on.

Colville je izjavio da međunarodno pravo svrstava kamenovanje kao ‘mučenje ili druge okrutne, nehumane ili ponižavajuće postupke ili kažnjavanje’ što znači da je zabranjeno na osnovu globalnih sporazuma o ljudskim pravima.
“Istraživanja UN- su pokazala da su žene češće osuđene na smrt kamenovanjem zbog ukorijenjene diskriminacije i stereotipa u pravosudnom sistemu”, istakao je on.
“Smatranje zločinom sporazumnog seksualnog odnosa među odraslim osobama, a kamoli primjena smrtne kazne za isto, krši niz prava, dok novi zakon krši i slobodu vjeroispovijesti, mišljenja i izražavanja”, dodao je Colville.

Na Brunejima nije izvršeno pogubljenje još od 1957. godine a Colville navodi da umjesto dodavanja novih velikih zločina na spisak za smrtnu kaznu, sultanat bi trebao poraditi na tome da je ukine.

Sultan od Bruneja Hassanal Bulkiaha objavio je u oktobru prošle godine da će se u zemlji postepeno uvoditi šerijatski zakon.

„Voljom Allaha, stupanjem na snagu zakona naša obaveza prema njemu je ispunjena”, rekao je tada sultan koji se još 1996. godine založio za uvođenje šerijata.

Novi krivični zakon očekuje za koji se da će stupiti na snagu 22. aprila i važi samo za muslimane također uvodi i kamenovanje do smrti kao specifične metode pogubljenja za izvršioce silovanja, preljube,sodomije i vanbračnih seksualnih odnosa.

Brunei spadaju među privredno najrazvijenije države svijeta. Prema izvještaju MMF-a je po bruto društvenom proizvodu po stanovniku na petom mjestu u svijetu (50 000 dolara po stanovniku). Veliko bogatstvo države se temelji na proizvodnji nafte i prirodnog plina

 IslamBosna.ba