IslamBosna.ba– Dok ionako veliki broj pojedinaca i organizacija koji su stavljeni na listu ‘terorista’ od saveza protiv Katara predvođenog Saudijskom Arabijom raste, saudijski alim je na Twitteru sarkastično objavio: “Dova za narod Gazze možda će uskoro biti označena kao terorizam”. Šejh je upotrijebio haštag #Gaza_pod_napadom.

Njegova objava je izazvala raspravu među alimima Kraljevine nakon što je ministar vanjskih poslova Saudije, Adel el-Džubejr tražio od Katara da prestane da podržava Hamas u Gazzi.

Oni koji se protive objavi šejha Adila el-Kelbanija, nekadašnjeg imama mekkanskog harema, optužuju one koji dove za Gazzu da su naklonjeni Muslimanskoj braći i da se suprotstavljaju saudijskom režimu. Šejh Hassan el-Karni, naprimjer, je komentarisao: “Stani uz svoju zemlju i nemoj šaputati niti govoriti protiv nje. Tvoja naklonost Braći te može dovesti u nevolju”. El-Kalbani mu je odgovorio: “Moraćeš da dokažeš moju naklonost Braći pred Vrhovnim sudijom, Allahom”.

Jedan od korisnika Twittera iz Gazze je napisao: “Da Allah nagradi za ove objave i one koji ih pišu”. Drugi je dovio: “Da Allah pomogne našoj braći u Gazzi i da bude uz one koji se ne boje da dove za njih”.

Dok jedan korisnik piše: “Sada ko god je uz svoju braću protiv Izraela, čak i u dovama, je politički protivnik koji je naklonjen Braći. Sve što je sada ostalo jeste da onaj koji izgovori šehadet nije musliman. Da nam Allah pomogne”.

Izraelski list Maariv je nazvao krizu u zaljevskim zemljama ‘jedinstvenom prilikom’ za Izrael jer šteti Hamasu i slabi njegov otpor. Prema Jerusalem Postu ‘kriza šteti Hamasu’ i ‘utire put bližim vezama Izraela na jednoj strani i Saudijske Arabije i drugih zaljevskih zemalja i Egipta na drugoj”.

IslamBosna.ba