Rušenju se pokušalo pristupiti bez asistencije policije, jer građevinska inspekcija zahtjev za asistenciju nije podnijela osam dana ranije.

Nekoliko Bošnjakinja iz Sturbe koje su se juče okupile oko džamije izgrađene bez prethodno pribavljene dozvole nadležnog opštinskog organa i saglasnosti mještana hrvatske nacionalnosti, revoltirano je poručilo da će prije poginuti nego dozvoliti da se izgrađeni dio tog vjerskog objekta sruši.

Jedna od njih, Safija Orman, rekla je novinarima da se džamija gradi na njenom zemljištu, te da zbog naloga vlasti da se izgrađeni dio objekta sruši neće dozvoliti da Hrvati prelaze preko njenog imanja da bi došli do “čaira” radi proslave Velike Gospe 15. avgusta, gdje se tradicionalno okuplja nekoliko hiljada katoličkih vjernika iz livanjskog kraja.

Radovi na izgradnji džamije u Sturbi, koja navodno ne bi imala minaret, obustavljeni su 11. jula rješenjem građevinskog inspektora koji je naredio da se izgrađeni dio objekta sruši u roku od sedam dana. To nije učinjeno, a ni jučerašnji prvi pokušaj prinudnog rušenja nije uspio.       

Zbog neizvršenja rješenja inspekcije hrvatski Odbor za provođenje peticije za rušenje džamije mjesnih zajednica Vidoši, Dobro i Zagoričani pozvao je mještane ovih sela da večeras u 20.00 časova dođu na zajednički sastanak i upoznaju ih o neprovođenju zakona od strane policije u vezi sa rješenjem inspekcije za rušenje bespravno izgrađenog vjerskog objekta u Sturbi.

Na sastanku će se dogovoriti dalje mjere u vezi sa ovim objektom, navodi se u pozivu koji su potpisali predsjednik Odbora Petar Konta i član Jakov Perković.               

Izgradnja džamije u Sturbi izazvala je burno reagovanje mještana Mjesne zajednice Vidoši koji u kojoj živi oko 3 500 Hrvata, koji smatraju da se džamija ne može graditi bez njihove saglasnosti.

Formirali su odbor za potpisivanje peticije za rušenje džamije koju je potpisalo više od 1 500 mještana koji su vršili stalni pritisak na inspekciju da se izgrađeni dio muslimanskog vjerskog objekta odmah sruši.

Izgradnja muslimanskog vjerskog objekta u Sturbi podigla je međunacionalne tenzije između mještana hrvatske i muslimanske nacionalnosti u ovom selu, radi čega je lokalna policija vršila svakodnevne patrole u ovom dijelu livanjske opštine.

Srna

Leave a Reply

*

captcha *