Autor S. MUMIĆ | Objavljeno 18.03.2012. u 09:55

Bosna je zemlja dobrih ljudi, umjetnika, intelektualaca, kojih se danas, nažalost, država odriče ili se maćehinski odnosi prema njima. Jedna od onih koja zavređuje posebnu pažnju javnosti u BiH, a njeno znanje energičnost i sposobnost prepoznala je Amerika, jeste Vlaseničanka Jasmina Gobeljić (22).

U ratu je s porodicom izbjegla u Živinice, gdje je upisala gimnaziju. Nakon dvije godine, školovanje je nastavila na Internacionalnom koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru. Trenutno u Američkoj Saveznoj Državi Sjeverna Karolina studira političke nauke, usmjerena je na međunarodne odnose i masovne komunikacije. Treća je godina studija.

– Ovdje sam imala priliku u novembru prošle godine prisustvovati najprestižnijoj studentskoj konferenciji o američkim vanjskim poslovima (Student Conference on US Affairs – SCUSA), održanoj u Njujorku, gdje sam upoznala direktora USAID-a, dr. Radživa Šaha (Rajiv Shah), ali i brojne generale američke vojske, uključujući i generala Meri A. Ledžer (Mary A. Lagere), koja je služila u BiH – kaže nam Jasmina Gobeljić.

Na simpozijima istraživača u političkim naukama svakodnevno se susreće s predstavnicima američkog Kongresa i, kako kaže, za razliku od bh. političara, američki su uvijek spremni za razmjenu mišljenja i svježe ideje. Gobeljić, također, sudjeluje i u  različitim studentskim organizacijama, pa je, između ostalog, i senator u studentskoj vladi.

No, diplomatske uloge nisu joj omiljeni dio obrazovanja u Americi. Mnogo više volontira u humanitarnim organizacijama, učestvujući u slanju pomoći diljem svijeta. Planira se po završetku školovanja vratiti u BiH, jer, kako kaže, naučila je da u životu čovjek može živjeti u mnogo različitih kuća, ali za nju je dom jedino Bosna i Hercegovina.

Samo obrazovani možete pomoći BiH

Mladima u Bosni i Hercegovini Gobeljić želi poručiti da samo obrazovani ljudi mogu pomoći svojoj zemlji.

– Političari u BiH moraju otvoriti mogućnosti mladima. Na vlasti su poluobrazovani ljudi. Zapad prepoznaje mlade intelektualce, a BiH ih se odriče – ističe Jasmina koja, osim engleskog, govori i njemački jezik.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *