FHP je u saopćenju navela da obilježavanje desetogodišnjice NATO bombardovanja, u Srbiji i Crnoj Gori prolazi bez pomena albanskih žrtava na Kosovu, i da se njihovo stradanje opet iznova relativizuje i dovodi u pitanje.

Broj ubijenih Albanaca je stvaran i dokumentovan, i te žrtve neće nestati samo zato što se srpska javnost pretvara da one ne postoje. Kao što je obaveza vlasti da počinioce ovih zločina pronađe i kazni, tako je obaveza i srpske javnosti da zna za te zločine i da ih prizna, navedeno je u saopćenju.

– Zvanična Srbija prećutkuje da su za vrijeme NATO bombardovanja srpska policija i vojska počinile najstrašnije ratne zločine na Kosovu, dodaje se u saopćenju Fonda u kojem se navodi da presuda (u Haškom tribunalu bivšem potpredsjedniku Vlade SRJ) Nikoli Šainoviću i policijskim i vojnim generalima obavezuje državu da istraži i kazni počinioce svih masovnih zločina koji su dokumentovani i dokazani na tom suđenju.

U saopćenju je navedeno da su na samom početku bombardovanja, u noći između 24. i 25. marta 1999. ubijeni ugledni kosovski advokat Bajram Kelmendi i njegova dva sina Kushtrim i Kastriot, a 6. maja Fehmi Agani, jedan od najuglednijih intelektualaca i političara na Kosovu i u nekadašnjoj SFRJ.

FHP je u saopćenju zaključila da je obaveza države Srbije da porodicama žrtava i društvu saopći činjenice o počinjenim zločinima i time pokaže spremnost da prizna nedjela počinjena u prošlosti i uime Srbije.

Izvor: FENA

Leave a Reply

*

captcha *