Iz Ministarstva inostranih poslova BiH saopšteno je da je tokom jučerašnjeg sastanka ambasador Palestine u BiH Kalid Alatraš upoznao Trišić-Babić sa trenutnom situacijom u Palestini i istorijatom palestinsko-izraelskih odnosa, posebno izdvojivši kao značajan Sporazum iz Osla.

Podsjetivši na nedavnu posjetu predsjednika Palestine Mahmuda Abasa BiH, Alatraš je informisao Trišić-Babić o razlozima zbog kojih se Palestina odlučila da u UN zatraži podršku zemalja članica za prijem u svjetsku organizaciju, te izrazio očekivanje da će BiH podržati zahtjev Palestine.

Zamjenik ministra inostranih poslova je ocijenila da je pitanje palestinsko-izraelskih odnosa jedno od najkompleksnijih pitanja u međunarodnim odnosima, u čiju se kompleksnost imala priliku uvjeriti i tokom nedavne radne posjete Izraelu.

Tokom razgovora sagovornici su se saglasili u ocjeni da je rješenje palestinsko-izraelskog pitanja rješenje i za mnoga druga otvorena pitanja u regionu, te ključ za razvoj demokratije i prosperitet cijelog Bliskog istoka, navodi se u saopštenju. 

(nezavisnecom)

Leave a Reply

*

captcha *