Pored predsjednika, na tužbi su i visoki vojni zvaničnici i vođe narkobandi.

U tužbi koju je potpisalo više od 20.000 ljudi Kalderon i vojni komandanti su optuženi da nisu spriječili stotine slučajeva kršenja ljudskih prava za koje su odgovorni meksički vojnici, među kojima su mučenja i likvidacije bez suđenja, u sklopu obračuna vlasti sa organizovanim kriminalom.

U tužbi se, također, navodi da su meksički zvaničnici i vođe narkobandi odbili da slede osnovna pravila postupanja u oružanom konfliktu sprovodeći “sistematski napad na civilnu populaciju”.

“Naš prvi cilj je da se postaramo da tužilac MKS prati situaciju u Meksiku”, izjavio je advokat Necaj Sandoval, koji vodi kampanju, agenciji AFP.

Portparolka glavnog tužioca MKS Luisa Morena Okampa potvrdila je da je sud danas primio tužbu meksičkih grupa za ljudska prava.

“Mi ćemo blagovremeno donijeti odluku”, rekla je Florens Olara.

Od početka vojne akcije u Meksiku 2006. godine, u kojoj učestvuje desetine hiljada vojnika, u nasilju vezanom za drogu, život je izgubilo 45.000 ljudi.

MKS može krivično da goni samo pojedince optužene za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine ukoliko nacionalni sudovi ne žele ili nisu u mogućnosti da to čine, navela je francuska agencija.

(b92net)

Leave a Reply

*

captcha *