SARAJEVO – Anne-Marie Revcolevschi, predsjednica Projekta ‘Aladdin’ koji se bori protiv poricanja holokausta i svih oblika rasizma i netolerancije, uputila je pismo reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafi ef. Ceriću kao odgovor na slučajeve negiranja genocida počinjenog u našoj zemlji.

Revcolevschi naglašava da je zgrožena i  zabrinuta što je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik negirao genocid počinjen u Srebrenici jula 1995. godine.

“Evropski parlament 2009. godine skrenuo je pažnju evropskim zemljama i  državama zapadnog Balkana na 11. juli, Dan sjećanja na srebrenički genocid.

 

Rezoluciju su kasnije usvojili parlamenti u Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Makedoniji te djelomično čak i u Srbiji.

Međutim, čini se da je država Bosna i Hercegovina, u kojoj je ujedno i počinjen ovaj genocid, odlučila ipak ne poštivati ovu odluku jer se Milorad Dodik, predsjednik entiteta Republika Srpska, druge sastavne komponente BiH pored Federacije BiH, suprotstavio takvoj odluci i negirao genocid.

Doista sam zgrožena i zabrinuta zbog stava Milorada Dodika”, napisala je predsjednica Projekta ‘Aladdin’ reisu-l-ulemi.

Njen je stav da rane žrtava nikada neće zacijeliti niti će pomirenje biti učinkovito dok  patnje žrtava negiraju i minimiziraju počinitelji zločina.

“S pitanjem kolektivne i individualne odgovornosti u ovakvim tragedijama moraju se suočiti sve zemlje koje žele graditi društvo u kojem će prijašnji ‘neprijatelji’ postati prijateljski susjedi bez obzira na to koliko to težak zadatak bio i koliko god vremena tražio”, naglasila je.

Predsjednica Projekta ‘Aladdin’ ogorčena je i što su vlasti Izraela nedavno dočekale dobrodošlicom Milorada Dodika.

“Iako Projekt Aladdin nije, kao što znate, politička institucija, zasigurno ću ovo svoje mišljene podijeliti s predstavnicima izraelske vlade.

Želim također istaći da ovo razmišljanje ne iznosim samo kao predsjednica Projekta ‘Aladdin’.

Naime, kao direktorica evropskih i međunarodnih poslova u Ministarstvu nauke i obrazovanja Francuske, 1995. godine bila sam užasnuta dešavanjima u Srebrenici i Sarajevu, gledajući bosanske muslimanske porodice, hiljade majki s djecom kako bježe u izbjegličke kampove u Albaniji, Crnoj Gori i Makedoniji, ostavljajući iza sebe muževe da se bore, tako da sam uvjerila tadašnjeg ministra Claudea Allègrea da mi omogući pokretanje humanitarne misije fokusirane posebno na djecu i edukaciju u kampovima kao i edukaciju izbjeglica u Francuskoj”, naglasila je između ostalog Anne-Marie Revcolevschi.

Reisu-l-ulema Mustafa Cerić je povodom godišnjice oslobađanja Aušvica 25. januara, koji se širom svijeta obilježava i kao Međunarodni dan sjećanja na holokaust, uputio pismo predsjednici Projekta ‘Aladdin’ u kojem je ukazao da je negiranje zločina protiv čovječnosti, odnosno holokausta i genocida najgnusniji od svih zločina.

Reis je upoznao predsjednicu Projekta ‘Aladdin’ da Milorad Dodik negira genocid u Srebrenici uprkos presudama Haškog tribunala i Rezoluciji Evropskog parlamenta te istakao da je žalosno što su izraelske vlasti priredile doček Miloradu Dodiku u Tel Avivu, što je suprotno duhu i cilju Aladdin-projekta.

Projekt ‘Aladdin’ je pod pokroviteljstvom UNESCO-a i bori se protiv poricanja holokausta i svih oblika rasizma i netolerancije  njegovanjem međukulturalnog dijaloga posebno između muslimana i Jevreja, prenosi MINA.

 

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *