Ako komisija završi svoj dio posla i ako Kolegijum Parlamenta o ovome postigne saglasnost, izmjene će sa naći na današnjoj sjednici Parlamenta BiH.

Član Komisije Drago Kalabić “Glasu Srpske” je kazao da je SNSD na izmjene i dopune Krivičnog zakona uložio 25 amandmana i da se njima razjašnjava suština zakona da bi se otklonile dileme.

Dio problematike koju tretira ovaj zakon može se riješiti entitetskim zakonima i nije ih bilo potrebno unositi u ovaj zakon,kaže Kalabić.

Pojasnio je da se mora razjasniti da li usvajanjem ovakvog zakona može da se kaže da u Jasenovcu niko nije stradao ako se ratni zločin veže samo za presude Haga.

Amandmane na ovaj zakonski prijedlog uložio je i nezavisni poslanik Momčilo Novaković.

Amandmani se odnose na prijedlog kojim se definiše mogućnost oduzimanja nelegalno stečene imovine bez završetka sudskog procesa. Apsolutno je neprihvatljiv takav prijedlog, jer prvo tužilaštvo mora da dokaže da je neka imovina stečena nelegalno, a sud je taj koji presuđuje da se ona oduzima. Kako je predloženi zakon predvidio, tužilaštvo ne bi imalo nikakvu obavezu da dokaže da je neka imovina stečena nelegalno
,  kazao je Novaković.

Dodao je da se drugi amandman odnosi na negiranje genocida, holokausta i zločina, te da smatra da se to pitanje ne može riješiti jednim članom Krivičnog zakona.

Svevijesti.ba

Leave a Reply

*

captcha *