IslamBosna.ba- Princ iz Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) prebjegao je kod suparnika svoje zemlje, Katar, nakon razmirica sa prijestolonasljednikom Abu Dabija, Muhammedom bin Zajedom, prema Telegraphu, koji navodi izvore bliske kraljevskoj porodici.

Šejh Rašid bin Hamed eš-Šerki, sin emira Fudžejre, jednog od sedam emirata koji čine UAE, dobio je azil preko ambasade Katara u Londonu. Eš-Šerki je došao 19. maja u ambasadu Katara u Londonu, dok je navodno 23. maja privatnim avionom otputovao za Katar.

Ovaj incident prijeti da produbi već postojeću krizu u Zaljevu između dvije zemlje.

Eš-Šerki je bio predsjednik Odbora za kulturu i medije Fudžejre i očekivalo se da bude imenovan za prijestolonasljednika istočnog emirata, međutim interni raskol između Eš-Šerkija i Bin Zajeda je nastao kada je Eš-Šerkijev mlađi brat predložen kao prijestolonasljednik.

U intervjuu za The New York TImes, eš-Šerki je optužio vladare UAE za ucjene i pranje novca, iako nije pružio nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegove tvrdnje.

On je također otvoreno govorio o tenzijama unutar Emirata o kojima se ranije samo šaputalo, naročito o gnjevu zbog što je Abu Dabi uključio UAE u vojnu intervenciju u Jemenu.

Vladari Abu Dabija, optužio je on, se nisu posavjetovali ni sa jednim od drugih šest emira prije nego što su svoju vojsku poslali u rat. Ali vojnici iz manji emirata, poput Fudžejre su poslati na prve linije i oni predstavljaju najveći dio smrtnih slučajeva, a kao što su Emirati izvijestili to je nešto više od 100.

Katar je navodno posudio Eš-Šerkiju oko 6,7 miliona dolara u kešu, sigurno utočište u palati u Dohu te diplomatsku ulogu u krizi u Zaljevu nakon što su saznali da se već više od mjesec dana nalazio u hotelu u Londonu.

“Bilo je više smrtnih slučajeva iz Fudžejre nego bilo gdje drugdje”, kazao je Šejh Rašid i optužio je Abu Dabi da prikriva tačan broj smrtnih slučajeva.

On je kazao kako je odlučio dati intervju u nadi da će pažnja javnosti na njegov slučaj zaštititi njegovu porodicu u Fudžejri od pritiska Abu Dabija.

“Ja sam prvi iz kraljevske porodice koji je otišao iz UAE i rekao sve o njima”, kazao je on.

U intervjuu, Šejh Rašid je optužio obavještajne agencije Abu Dabija da ga ucjenjuju prijetnjom da će objaviti neugodne snimke osobne prirode. On je nazvao snimke ‘lažnim’, ali nije htio otkriti sadržaj, podižući mogućnost da će, ako se pojave, također dovesti u pitanje i njegove domaćine u Kataru.

On tvrdi da su obavještajne agencije vršile pritisak na njega da prebaci desetine miliona dolara u njihovo ime osobama koje nije poznavao u drugim zemljama, a što predstavlja kršenje međunarodnih zakona o pranju novca, kao i Emirata.

“Oni su rekli ‘pošalji novac ovdje’ i ‘pošalji novac tamo’ kao dio njihovog plana”, kazao je on, dodajući da je prebacio ukupno 70 miliona dolara u Jordan, Liban, Maroko, Egipat i Siriju,  kao i u Indiju i Ukrajinu.

Nije mogao pružiti dokaze koji bi potkrijepili optužbe, navodeći da su fakture za te transakcije ostale u Fudžejri.

Naučnici koji proučavaju Persijski zaljev kažu da vođe drugih emirata se često privatno žale na dominaciju Abu Dabija nad UAE i njezinom vanjskom politikom.

UAE i Saudijska Arabija predvode kampanju diplomatske i ekonomske izolacije Katara.

Katar je do sada odbijao da javno prizna da je Šejh Rašid u Dohi, prenio je The Times, iako osoba bliska kraljevskoj porodici Katara je navela da su mu dopustili da ostane.

Predstavnik ambasade Emirata u Washingtonu je dobio da komentariše, dok nisu mogli stupiti u kontakt s vladarima Fudžejre, navodi The Times.

IslamBosna.ba