IslamBosna.ba– Šef američkog združenog stožera general Martin Dempsey, je iznio prilično očiglednu činjenicu da će biti nemoguće nanijeti definitivni udarac IDIŠ-u napadajući ga samo sa jedne strane i to sa nebitne sirijsko-iračke granice.

„To je organizacija koja ima apokaliptičnu stratešku viziju posljednjeg dana koja će na kraju morati biti poražena’, kazao je Dempsey za New York Times u najotvorenijoj javnoj primjedbi o krizi od kako su počeli američki zračni napadi u Iraku. „Mogu li oni biti poraženi bez da se okrene i dijelu te organizacije koja se nalazi u Siriji? Odgovor je ne!“

„To zahtjeva razne instrumente, od kojih samo jedan mali dio predstavljaju zračni napadi“, kazao je on. „Ja ne predviđam da će se to dogoditi u Siriji, ne barem od strane SAD-a. Ali to zahtijeva primjenu svih instrumenata nacionalne moći- diplomatske, ekonomske, informacije, vojsku“.

Uprkos Dempseyovoj opasci, nije baš jasno da li je ‘poraz’ IDIŠ-a zapravo cilj Obame u ovom sukobu. Ali to se može promijeniti. Pod pretpostavkom da SAD  kao opozicija učestvuje u projektu poražavanja IDIŠ-a ili da ga barem značajnije slomi, ta odluka će neminovno dovesti do još većeg vojnog angažmana Amerike u sukobu u Siriji.

U tom slučaju to je pitanje kojeg su svi svjesni ali o kojem niko ne želi govoriti. Do sada, tobožnji  cilj američke strategije u Siriji- u tolikoj mjeri da je SAD imala defisanu strategiju- da ‘umjerenim’ pobunjeničkim grupama pruži šansu protiv snaga Bešara el-Assada. Ako je fokus sada prebačen na to da se porazi IDIŠ, gdje je onda tu Assad?

Već neko vrijeme se nagađa da će sirijski vođa nastojati da iskoristi krizu u Iraku u svoju korist. Prilično je jasno da su sirijske snage  tolerisale rast grupe u nastojanju da podijele pobunjenike i uplaše oprezne Zapadne pristalice, i da ih tek počnu napadati onda kada je ovog ljeta počela iračka kriza. To je bio veliki ulog s obzirom na to da IDIŠ sada navodno kontroliše oko trećine sirijske teritorije, ali jedino kockanje koje se moglo konačno isplatiti međunarodno izoliranom sirijskom vođi.

Najistaknutije ličnosti-danas je to bivši šef britanske vojske- sada zagovaraju nekada nezamislivi stav da vlade Zapada trebaju početi sa pregovorima sa Assadom. Ne smatram da će do toga doći, ali kako Reuters javlja, režim sada očekuje mirniji početak:

„Assad ne očekuje da će uskoro doći do političkog zaokreta Zapada, navodi izvor. Međutim, nakon što osigura teritoriju koju smatra vitalnom za svoj opstanak, vrijeme je na Assadovoj strani jer on ne gleda na sadašnjost već na budućnost u borbi za Siriju.

„Režim priznaje da će se otvaranje Zapada dogoditi u tajnosti, i preko sigurnosnih kanala ne diplomatije.  Političko- diplomatsko otvaranje traje duže“, kazao je Salem Zahran, libanski novinar sa bliskim vezama u sirijskoj vladi. „Ali režim vjeruje da će cijeli svijet koordinirati sa njima pod sloganom ‘borbe protiv terorizma’.

Nedavno potpuno uništenje zaliha sirijskog hemijskog oružja (da ne govorimo o hloru) također može učiniti lakšim otvaranje prema sirijskom režimu.

Čak i ukoliko SAD ne bude koordinirala sa Assadovom vladom- položaj Bijele kuće kao što je to naveo savjetnik za nacionalnu sigurnosti Ben Rhodes  je da je on još uvijek ‘dio problema’- stavljanje prioriteta na IDIŠ čini vjerovatnijim da će američka vlada prihvatiti ostanak Assada na vlasti. Ili barem čini manje vjerovatnim da će  SAD preduzeti bilo kakav značajniji korak da ga ukloni.

Assad je prilično dugo bio oslabljen a sada se čini da pobjeđuje. U međuvremenu, broj poginulih u njegovoj zemlji je premašio 191.000.

Autor: Joshua Keating

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba