IslamBosna.ba- U svakoj profesiji i poslu postoji sezona u kojoj čovjek najaktivnije radi i trudi se da što više uradi i dobije. Ratari i poljoprivrednici, naprimjer, najviše koriste proljeće, ako ne iskoriste proljetnu sjetvu čitava godina će propasti. Takav slučaj je i sa studentima, ispitni rokovi su par puta godišnje i kratko traju, a samo marljiv i svjestan student zna iskoristiti ispitne rokove na najbolji način. Ramazan je najplodnija sezona i prilika svakog vjernika, svaki Ramazan, svaki dan, svaki sat Ramazana samo jedan u životu, ako ga vjernik propusti u nemaru nikada se neće vratiti. Ramazan je kao i život, život u malom, podsjeća nas, kao i mladi mjesec, na rođenje, puni mjesec na vrhunac života, i polako, malo po malo, dan za danom, podsjeća nas i na odlazak sa ovog svijeta. Iskreni postač nada se Bajramu, a vjernik, koji je živio između straha i nade, blagodati i iskušenja, suza i osmjeha, kao i postač, može se nadati i iščekivati bajramsku zoru ispunjenu radošću.

Nužno je da vjernik, i u svom postu i u svom životu, pobijedi, jer je Ramazan, kao i život, utakmica, a Allah Uzvišeni daje nam module kako koristiti snagu i energiju u ovoj velikoj utakmici, pa pogledajmo nekoliko ajeta. Govoreći o imetku, Uzvišeni kaže:

A kad se molitva obavi, onda se po zemlji raziđite i Allahovu blagodat tražite i Allaha mnogo spominjite, da biste postigli što želite. (el-Džum’a, 10)

U drugom ajetu kaže:

Reci: Putujte po svijetu, zatim pogledajte kako su završili oni koji su poslanike lažnim smatrali! (el-En’am, 11)

Puno je ajeta u kojima Uzvišeni dozvoljava, čak i traži, od vjernika da nešto radimo ili djelujemo, kao što su sīrū-putujte, fenteširū-pa se raziđite i slično. Ali, u ajetima u kojima govori o putu ka Allahu, Uzvišeni koristi druge termine:

I požurite oprostu Gospodara svoga i Džennet prostran kao nebesa i Zemlja, pripremljen za one koji se Allaha boje. (Ali Imran, 133)

U drugom ajetu kaže:

Nadmećite se da u Gospodara svoga zaslužite oprost i Džennet, prostran koliko su nebo i Zemlja prostrani, i pripremljen za one koji u Allaha i poslanike Njegove vjeruju. To je Allahova blagodat koju će dati onome kome On hoće; a u Allaha je blagodat velika. (el-Hadid, 21)

A na vrhuncu i u najizraženijoj formi, Uzvišeni kaže:

I pobjegnite Allahu… (ez-Zarijat, 50)

Niti u jednom ajetu, koji tretira „ovosvjetske“ poslove Uzvišeni nije iskoristio glagole kao što su požurite, nadmećite se, pobjegnite i slično, ovi glagoli ukazuju samo na put prema Allahu, Allahovoj milosti, Allahovom oprostu. Zato, vodeći se Allahovoj uputi, u životu, a posebno u Ramazanu, mjesecu oprosta, magfireta i oslobađanja od vatre, vjernik treba žuriti i takmičiti se u dobru, pojačati zikr, učenje Kur’ana, noćni namaz, sadaku… Na prvom mjestu spominjemo zikr jer je zikr imetak siromašnih, nevoljnika, zauzetih poslom, i kad ne možemo klanjati noćni namaz, i kad ne možemo učiti Kur’an, i kad ne možemo podijeliti sadaku, možemo zikriti i svojim jezikom, a pogotovo svojom dušom i svojim umom spominjati Uzvišenog Allaha.

IslamBosna.ba