U Bosni i Hercegovini u kojoj se sva privreda, bezmalo, svodi na uvoz, pružanje usluga, trgovinu i želju da se dobije posao u državnim institucijama ili firmama naslonjenim na budžet, pojava proizvodnih preduzeća gotovo je postala incident.

No, da takvih primjera još uvijek ima i da proizvđači u BiH mogu poslovati vrlo uspješno, pokazuje tuzlanski Elektroagent.

Ovo preduzeće bavi se proizvodnjom i obradom predmeta od metala, drveta i plastike, a proizvodi, kako to kaže vlasnik i direktor Ibrahim Ibrahimagić, “sve”!

U početku je Elektroagent bila klasična trgovačka firma. Kupiš jeftinije, obično uvezeno, i pokušaš prodati skuplje. To i takvo iskustvo Ibrahimagiću je, kaže, otvorilo oči.

Podaci sa carine

-Trgujući sam vidio šta se sve uvozi u našu zemlju i kako su ti proizvodi uglavnom prilično lošeg kvaliteta, a skupi. To u neka doba šokiralo, probudilo neki inat i odlučio sam da promijenim djelatnost. Kada čovjek vidi šta sve ulazi na naše tržište dođe mu da zaplače, jer mi to sve sami možemo proizvesti i to po puno nižim cijenama. Imamo radnike, inžinjere, znamo i hoćemo raditi. Otišao sam na carinu, uzeo podatke o tome šta se najviše uvozi u BiH i odlučio da baš to počnem proizvoditi-pojašnjava za sedmičnik Novo vrijeme svoju odluku Ibrahimagić.

Navodi primjer brojnih proizvoda koje uvozimo, a možemo ih sami proizvesti.

-Zar ne možemo mi u BiH proizvesti metalne nosače, razne profile, poljoprivredni alat, obični roštilj, poklopac za šaht, običnu baglamu, zar ne znamo napraviti lopatu, drške za alate…Ma možemo i znamo! Zašto to moramo uvoziti iz Mađarske, Kine, Austrije, kad i samo možemo napraviti jednako kvalitetan proizvod i još da bude jeftiniji-navodi Ibrahimagić.

Kao primjer navodi obični metalni nosač koji se pričvršćuje na zid. Uvezen iz Mađarske ovaj proizvod u našim prodavnicama košta 27 maraka, a Ibrahimovićev Elektroagent ga proizvede i prodaje za svega sedam (7) maraka!

-Kada mojim inžinjerima donesem neki uvezeni proizvod i pitam možemo li mi to napraviti, odgovor je u 99,9 posto slučajeva pozitivan, a kalkulacija uvijek pokaže da to možemo uraditi jeftinije-ističe Ibrahimagić.

Trenutno u Elektroagentu radi 60 radnika, u šest pogona. Prilagodljive mašine i proces proizvodnje, omogućili su da se uz serijsku proizvodnju rade se i predmeti po narudžbama.

-Danas imamo godišnju proizvodnju veću od četiri miliona KM i ne možemo stići da proizvedemo koliko to tržište od nas traži. Naše proizvode kupuju svi veliki trgovački lanci u BiH. Imamo evropski kvalitet, a cijenama možemo parirati čak i Kinezima. Uz to, naši radnici imaju prosječnu plaću između 800 i 900 KM-kaže Ibrahimagić.

Počeli i izvoziti

Svojim proizvodima Elektroagent uglavnom ‘pokriva’ domaće tržište, a krenuo je i izvoz u Crnu Goru i Njemačku.

-Zašto bismo mi uvozili poklopce za šahtove iz Njemačke, kad možemo proizvesti iste kao i njihove, a jeftinije, pa ih onda mi njima prodavati-navodi Ibrahimagić.

Iz mjeseca u mjesec Elektroagent odvaja proizvodnju novih proizvoda. Njihov baštenski namještaj se izdvaja klavitetom, a pokrenuta je proizvodnja i dečijih sanki.

Proizvode i tzv. ‘dječiji program’, ljulje, klackalice i druge stvari koje su do sada stizale uglavnom iz uvoza.

I danas Ibrahimagić povremeno provjeri kretanja na tržištu, prati šta se uvozi i radom pokušava parirati stranim proizvodima. Za sada u dobroj mjeri uspijeva, dijelom i zbog toga što je netipičan direktor za bosanske prilike. Umjesto u kancelariji, na ljetovanjima i zimovanjima ili u skupim terencima, radni dan prvodi u šest pogona preduzeća, komunicirajući direktno s radnicima na proizvodnoj liniji, a ponekad se i sam prihvati posla na nekoj od mašina.

-Tako je produktivnost veća, zaključuje Ibrahimagić, čiji bi primjer mogao biti podstrek i drugima da pokušaju domaću privredu vlastitim snagama dići na noge.

(Bportal.ba)

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *