No, prve osobe zadužene za raspolaganje novcem u državi protive se toj mjeri i jednoglasno poručuju da o povećanju stope PDV-a niko ne govori niti ozbiljno prihvata takvu ideju.

Povećanje stope PDV-a nije bilo tema razmatranja ni na Upravnom odboru Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), ni Fiskalnom vijeću, ni Vijeću ministara, niti se to predviđa u usvojenim mjerama za ublažavanje posljedica ekonomske krize na gospodarstvo BiH – rekao je Dragan Vrankić, državni ministar finansija.

Naglasio je da i ne razmišlja o opciji uvećanja stope PDV-a.

Ne podržavam povećanje jer bi dodatno otežalo konkurentnost zemlje i položaj građana. S obzirom na to da je previsoka javna potrošnja u BiH, jedini smjer u kojem treba ići jeste njeno smanjenje i preraspodjela ka realnom sektoru – rekao je Vrankić.

U entitetskim vladama slažu se s Vrankićem, a federalni ministar finansija Vjekoslav Bevanda smatra da povećanje ne bi donijelo ništa dobro.

Kao što sam bio protiv smanjenja, tako sam protiv i uvećanja PDV-a. To bi poskupjelo robu i dovelo do smanjenja potrošnje i ta kombinacija ne bi imala nikakvog efekta – rekao je Bevanda.

Naglasio je da se o rastu PDV-a nije raspravljalo niti se o tome razmišljalo u Vladi FBiH.

Uvećanjem PDV-a ili akciza ne mogu se nadomjestiti manjci. Mora se provesti korjenita reforma, uvesti mjere štednje i ulagati u sektore koji stvaraju novu vrijednost i zadržavaju radna mjesta. Onaj ko smogne snage i hrabrosti za radikalne poteze, sutra može imati velike benefite. Podlijeganje pritisku, od bilo koga, ne vodi nikuda – zaključio je Bevanda.

Nepotreban potez

Direktor UIO Kemal Čaušević, iako nije u lancu odlučivanja o stopi PDV-a, ističe da je rast ovog poreza nepotreban te da ima drugih načina da se budžeti izvedu iz dubioze.

Što u FBiH i deset kantona i 79 općina ima 80.000 ljudi na budžetima, što su plaće u FBiH više za 40 posto nego u državnim organima, što je u FBiH 2008. za tople obroke dato 240 miliona KM, što portir u instituciji FBiH za topli obrok dobiva više od portira u instituciji BiH? Sve to zorno ukazuje na hitnost smanjenja javne potrošnje – rekao je Čaušević.

Izvor: Dnevni avaz

Leave a Reply

*

captcha *