Godine 2010. u BiH je uvezeno oko 35.000 tona mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ukupne vrijednosti 110 miliona KM. Meso se najviše uvozilo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Mađarske, Njemačke, Holandije, Slovenije i Italije…

U Udruženju za zaštitu potrošača KS upozoravaju da se, pod krinkom legalnog, u našu zemlju uvoze smrznuto meso i klaonički proizvodi sumnjivog kvaliteta.

– Najčešće je riječ o mesu porijeklom iz Brazila ili Argentine koje je godinama smrznuto stajalo u evropskim i svjetskim skladištima. Ovo meso vrlo je jeftino i često ga naši prerađivači kupuju kao sirovinu za paštete, salame, nareske, suhomesnate proizvode i drugo. No, to je teško dokazati, jer meso iz trećih zemalja u BiH stiže preko Makedonije i Crne Gore sa „čistim papirima“ – navode u Udruženju.

U Federalnoj upravi za inspekcijske poslove ističu da su takve mahinacije moguće, ali da ih je teško dokazati. – Vrlo je lako da je meso preprodavano toliko puta da mu je na kraju teško utvrditi pravo porijeklo. Moguće je da zemlja izvoznica bude Austrija, a da je meso porijeklom iz Brazila. Inspekcije kontroliraju samo ispravnost mesa i na takve stvari ne možemo utjecati. Zdravstvena ispravnost i kvalitet su različite stvari – kazao nam je Nermin Smajlagić, glavni federalni veterinarski inspektor.

Uvoz i izvoz

 U BiH lani uvezeno meso vrijedno 110 miliona KM

 Iz BiH izvezene mesne prerađevine vrijedne 13,3 miliona KM

 Najviše uvozimo iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Mađarske

 Izvozimo u Hrvatsku, Srbiju, Makedoniju i Albaniju

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *