Mekanski golubovi se smatraju zaštitarima grada koji su ga odbranili za vrijeme napada jemenske „vojske slonova“. Prema drugom vjerovanju, ovi golubovi su potomci golubova koji su ispleli mrežu na ulazu u pećinu Sevr i spasili Poslanika Muhammeda i njegovog prijatelja Ebu Bekra za vrijeme selidbe iz Mekke u Medinu.

Lokalna vlast u Mekki želi riješiti problem onečišćenja okoline koje uzrokuju golubovi, ali Zakon o zaštiti svih živih bića, uključujući i biljni i životinjski svijet, im veže ruke. Svakodnevno pristižu nove pritužbe građana, a lokalna vlast nastoji naći trajno rješenje koje će riješiti problem prljanja okoline, s jedne i zaštite golubova, s druge strane.

Vlasti su najavile izgradnju kućica za golubove na određenim lokacijama van naseljenih mjesta kako bi smanjili broj golubova na krovovima i prozorima kuća. Postoje i prijedlozi o postavljanju žica sa slabim strujnim naponom na zgradama koji bi sprečavao slijetanje golubova.

Direktor kompanije koja se bavi komunalnim poslovima u Mekki Muhammed el-Murki je istakao da Mekku godišnje posjeti oko 15 miliona vjernika koji također hrane golubove i prljaju okoliš. On je dodao da radnici komunalnog preduzeća svakodnevno čiste i peru ulice od golubijeg izmeta i prljavštine.

Član Vijeća učenjaka Saudijske Arabije (Heyetu Kibari’l-Ulema) Ali Abbas Hakemi je kazao da ubijanje mekanskih golubova nije moguće, jer bi taj čin „povrijedio građane Mekke“. On tvrdi da se mora iznaći trajno rješenje na bazi donošenja fetve, baš kao što je, donekle, bio slučaj i do sada. Naime, postoji fetva o zabrani hranjenja golubova u neposrednoj blizini Kabe.

 

(AA)

Leave a Reply

*

captcha *