Peticije za izgradnju džamije u izvornom obliku, a ne prema novom projektu, koja je pokrenuta 25. septembra, u gradu je potpisalo više od 2 000 građana, a potpisivanje se nastavlja u još 12 livanjskih sela, rekao je Željko Krišto, predsjednik koordinacije.

Krišto je najavio da će zahtijevati hitnu sjednicu Opštinskog vijeća na kojoj će biti raspravljano o izgradnji džamije Ćurčinica, čiji je investitor Medžlis Islamske zajednice opštine Livno, jer sadašnji projekat ovog vjerskog objekta nema nikakve veze sa onim koji je dobio status nacionalnog spomenika, odnosno izgledom džamije prije rušenja.

Prema njegovim riječima, mediji iz područja u Federacije BiH sa većinskim bošnjačkim stanovništvom ne prenose objektivne informacije, a Medžlis Islamske zajednice BiH širi dezinformacije, jer peticija nije protiv izgradnje džamije, nego za njenu izgradnju isključivo u izvornom obliku, a ne kao modernog sakralno-poslovnog objekta.

“Nakon što budu obrađeni svi potpisi peticija će biti dostavljena načelniku opštine i Opštinskom vijeću, kantonalnom i federalnom Ministarstvu prostornog uređenja, Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika BiH i visokom predstavniku u BiH”, rekao je Krišto.

On je poručio da će Koordinacija udruženja proisteklih iz rata HVO-a opštine Livno organizovati proteste i pozvati narod na građansku neposlušnost, ukoliko nadležni organi i institucije ne budu uzeli u obzir peticiju kojom se traži zabrana izgradnje džamije po sasvim novom projektu u odnosu na njen raniji izgled.

Izgradnja džamije Ćurčinica na njenoj ranijoj lokaciji u centru Livna počela je u junu, a prema tvrdnjama iz Medžlisa IZ u Livnu, za izgradnju sakralno-poslovnog objekta po novom projektu prethodno su pribavljene sve potrebne dozvole i saglasnoosti nadležnih organa i institucija.

(srna)

Leave a Reply

*

captcha *