Sporazum o naknadi radi reguliranja imovinskopravnih odnosa za preuzeto zemljište za potrebe izgradnje spomen-obilježja “Tunel D-B” potpisali su jučer vlasnik zemljišta Alija Kolar, ministar za boračka pitanja KS Nedžad Ajnadžić, načelnik općine Ilidža Senaid Memić i Ljiljana Pelidija, v. d. direktora Zavoda za izgradnju KS.

Cilj potpisivanja je okončanje eksproprijacije zemljišta na ulazu u tunel s Butmirske strane, koja je koštala oko 200.000 maraka.

Kako je rečeno nakon potpisivanja, sljedeći korak je proširenje pojasa oko tunela Butmir, otkup i rješavanje imovinskopravnih odnosa, a u toku je izrada i idejnog rješenja. Tunel će biti u ingerenciji Vlade KS, tačnije Ministarstva za boračka pitanja. Iduće sedmice počinje primopredaja koju će raditi porodica Kolar s Fondom memorijala.

– Nama je već 15 godina bila želja da se od “Tunela D-B” napravi spomen-obilježje i da to bude javni objekt – rekao je Bajro Kolar, sin Alije Kolara.

On je s Ajnadžićem potpisao i sporazum o otkupu i preuzimanju eksponata koji se nalaze u njegovoj kući, a sastavni su dio spomeničkog kompleksa tunela.

(dnevniavazba)

Leave a Reply

*

captcha *