Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haškom tribunalu danas je počelo izvođenje dokaza optužbe, koji bi trebalo da pokaže odgovornost bivšeg predsednika Republike Srpske za genocid u Srebrenici.

Karadžić je danas završio unakrsno ispitivanje vojnog eksperta tužilaštva Juena Brauna, nakon čega je u 17.25 sati na klupu za svedoke došao svedok KDZ-039, koji je preživeo masakr u Orahovcu.

U optužnici protiv Karadžića navedeno je da je Vojska Republike Srpske 14. i 15. jula 1995. godine ubila oko 1.000 Bošnjaka koje je zarobila posle pada Srebrenice.

Svedok KDZ-039 od mera zaštite imao je samo pseudonim, ali mu lik nije bio skriven, niti glas elektronski izmenjen. Proćelav, stariji muškarac sa bosanskim naglaskom izjavio je da pri svemu ostaje pri svom svedočenju na procesu pred Haškim tribunalom protiv Vujadina Popovića iz 2007. godine.

U tom svedočenju je govorio o njegovom i bekstvu njegove porodice u bazu UN u Potocarima, posle pada Srebrenice u julu 1995. godine.

Prilikom pokušaja ulaska u autobus za evakuaciju, srpski vojnici su ga izdvojili i sa ostalim muškarcima smestili u jednu kuću u blizini.

Zarobljenici iz Srebrenice su zatim odvedeni u Bratunac, gde su ih smestili u jedno skladište, a, prema izjavi svedoka, srpski vojnici su tukli neke zarobljenike, a neke su i ubili na licu mesta.

“General Ratko Mladić je došao 13. jula do skladišta i rekao da će biti razmenjeni. Ljudi su izvedeni i naterani da se popnu u autobuse. Dovedeni su u selo Orahovac, u fiskulturnu salu osnovne škole u dva sata posle ponoći 14. jula. Bilo ih je oko dve hiljade”, rekao je svedok KDZ-039.

Zarobljeni muslimani su u toku te noći izvedeni iz škole i odvedeni nedaleko od nje, a svedok tvrdi da se seća da je Mladić prisustvovao streljanjima. Nakon što je počelo streljanje, svedok je pao, ali nije bio pogođen. Likvidacije su nastavljene celu noć, a svedok KDZ-039 je ujutro 14. jula 1995. uspeo da pobegne.

Karadžić je ranije zatražio da pseudonim svedoka KDZ-039 kao mera zaštite bude ukinut. Zastupnici optužbe su odgovorili da svedok zahteva da mu ime ne bude objavljeno i da je on pod pseudonimom, kao jedinom merom zaštite, već svedočio pred Tribunalom.

Posle svedoka KDZ-039, najavljen je još jedan zaštićeni svedok iz Srebrenice, a zatim i iskazi dvojice holandskih oficira Rona Rutena i Pitera Buringa. Oni će svedočiti o tome kako su srpske snage zauzele Srebrenicu 1995. i o događanjima oko baze holandskog bataljona u Potočarima.

Karadžić se tereti za genocid u Srebrenici i osam drugih opština u Bosni i Hercegovini, za zločin protiv čovečnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja od 1992. do 1995. godine.

(novostirs)

Leave a Reply

*

captcha *