IslamBosna.ba- Američki predsjednik Barack Obama stigao je danas u Rijad na razgovore sa saudijskim kraljem Abdullahom. Obama je u prijestonicu Saudijske Arabije stigao iz Italije, a s kraljem Abdullahom će, kako se očekuje, razgovarati večeras van Rijada. Nekoliko istaknutih američkih intelektualaca ranije ove sedmice uputilo je predsjedniku Obami pismo sljedeće sadržine:

Dragi predsjedniče Obama,

Budući da ove sedmice planirate putovati u Saudijsku Arabiju pišemo vam zbog naše duboke zabrinutosti u vezi sa politikom SAD-a i njenih saveznika u regionu.

Uprkos vašem uvjeravanju muslimanskog svijeta 2009. godine u Ankari i Kairu da će vaša administracija podržati zagovaranje i širenje demokratije, vladavine prava i ljudskih prava, izvješća vaše administracije iz prošle godine pokazuju da takve izjave nisu podržane konkretnom politikom i aktivnostima. U pitanju je ništa manje do budućnost Bliskog istoka i kredibilitet SAD-a.

Milioni ljudi, naročito mladih, inspirisani su Arapskim proljećem ali vojni udar u Egiptu iz jula prošle godine uništio je njihove težnje za slobodom i ljudskim dostojanstvom. Vi ste uvijek podsjećali svijet da odgovorne vođe moraju biti na desnoj strani historije. Ovo je takav momenat koji se ne smije protraćiti.

Podrška slobodi i demokratiji u Egiptu i arapskom svijetu mora biti glavni adut bilo kojoj lažnoj slici održavanja privremene stabilnosti koju obećavaju režimi čeličnih pesnica sa oružjem. Ukoliko Sjedinjene Američke Države ne zauzmu nedvosmislen stav i pokažu nepogrješivu odlučnost prema trenutnom egipatskom nedemokratskom putu i ukoliko vaša administracija odluči da nastavi sa obustavljanjem programa humanitarne pomoći uslijed narastajuće represije i brutalnosti, vaše riječi o demokratiji i ljudskim pravima će zvučati šuplje. Osim toga, apelujemo na vas da date instrukcije državnom sekretaru John Kerryu da ne potvrdi da je Egipat u sadašnjim uslovima ispunio uslove o demokratiji koje mu je postavio Kongres .

Osim toga, nekoliko dugogodišnjih saveznika u regiji predvođenih Saudijskom Arabijom i Ujedinjenim Arapskim Emiratima, nažalost, jake su pristalice egipatskog režima poduprijetog vojskom i snagama autoritarnosti u regiji.

Pozivamo vas da iskoristite ovu priliku i razjasnite svim režimima da demokratija, pluralizam, vladavina prava i primjena najviših standarda ljudskih prava su kamen temeljac američke politike u regiji.

Sjedinjene Američke Države također moraju osuditi brutalnu taktiku vojnog režima u Egiptu, kao i njegovih sigurnosnih i propagandnih kampanja koje koriste kako bi suzbili neslaganje i  stvorili policijsku državu.

Tokom vaše posjete Saudijskoj Arabiji pozivamo vas da se okrenete vrijednostima koje ste objavili u pobjedničkom govoru 2012. (Država jedinstva), gdje navodite da će Sjedinjene Države ‘poduprijeti prava i dostojanstvo svih ljudskih bića’ i da će ‘podržati politike koje vode jakim i stabilnim demokratijama… jer tiranija ne predstavlja slobodu’.

Gospodine predsjedniče, vođstvo predstavlja korištenje prilike da se promijeni tok historije za boljitak čovječanstva. Ovo je upravo takav koji se ne smije protraćiti.

S poštovanjem,

Douglas Bandow, specijalni pomoćnik bivšeg predsjednika Ronald Regana

Jonathan Brown, Georgetown University

Noam Chomsky, Massachusetts Institute of Technology

Larry Diamond, Stanford University

Michael C. Desch, University of Notre Dame

Muhammed Fadel, University of Toronto

Richard Falk, Princeton University

Norman Finkelstein

Nader Hašemi, University of Denver

Ricardo R. Laremont, SUNY Binghamton , Atlantsko vijeće

Marina Ottaway, Woodrow Wilson International Centar for Scholars

Emad Šahin, American University in Cairo

Robert Springborg, Naval Postgraduate School

 

IslamBosna.ba