IslamBosna.ba– Često susrećem braću koja koriste davetske projekte kao izgovor za zanemarivanje prava svojih žena i provode puno vremena online u komunikaciji s drugim ženama. Provode sate i sate na internetu i van kuće zbog ‘dave’ dok su njihove žene same kući, bez podrške, odgajaju njihovu djecu, plaćaju račune, idu u kupovinu, itd. Oni misle da provođenje vremena sa svojom ženom je davanje prednosti dunjaluku nad Ahiretom. Veoma čudan način razmišljanja! Ironično, od 6 do 8 sati, ili tako nekako, koje provedu van kuće, samo sat ili dva su zaista provedeni u davi. Ostatak vremena utroše na jelo i druženje.

Vaša žena (i majka, iz više razloga) ima pravo kod vas, za razliku od ‘slučajnih’ sestara na koje nailazite na internetu. Bit ćete pitani, odgovorni, za svoju ženu, a ne za te sestre. Ona je ta koja ima pravo na vaše vrijeme, ljubav, brigu, strpljenje, naklonost i saosjećanje. Nažalost, pojedina braća pokazuju više brige i strpljenja prema sestrama kojima nisu mahremi nego što to imaju prema svojim ženama.

Da su dava i uspostavljanje dina (vjere) zaista najvažnije stvari ovoj braći, oni bi svoje žene i djecu učinili svojim najvećim ‘davetskim projektima’ ili investicijama, jer dobrotom prema svojoj ženi tek ćete moći uvesti mnoge druge u islam. Njezina porodica i prijatelji će saznati kako se ponašate prema njoj. Ako se prema njoj loše ponašate, oni će znati i osjetiti to, čak iako ona o vama ne kaže ništa negativno.

Percepcija koju žene imaju o islamu često je oblikovana načinom na koji se prema njima ponašaju muškarci koji tvrde da su muslimani praktičari- njihovi muževi, očevi, amidže/dajdže, sinovi, itd. Ako se prema ženi dobro ponašate, a njezine prijateljice i porodica to znaju, onda ćete, kao praktičari, povećati njihovu ljubav i povjerenje prema vjeri. Štaviše, to će njoj pomoći da bude ustrajna i dobro odgoji vašu djecu. Svako dobro kojem je naučite bit će vaša trajna sadaka. A šta više od toga želi iskreni daija? Zar to nije bolje od najrjeđih kamila? Zar to nije bolje nego da imate četiri žene i da ste nepravedni prema njima?

Dozvolite mi da vas podsjetim šta je Halid ibn Velid jednom rekao:

“Noć u kojoj bi mi poklonili najljepšu djevojku, ili vijest da mi se rodio sin, ne bi mi bila draža od hladne noći u kojoj, sa skupinom muhadžira, čekam neprijatelje u zasjedi”.

Ovo što je rekao Halid ibn Velid je nevjerovatno. Koliko muškaraca danas ima isti stav? Vrlo malo.

Dakle ako ste ozbiljni u vezi dave, to je divno, ali morate ispravno postaviti svoje prioritete i stalno obnavljati svoje nijjete. Provodite svoje vrijeme sa ženom i porodicom i budite naročito strpljivi prema njima. Nemojte upoređivati svoju ženu sa ženama druge braće. Vaša situacija je drugačija. Ako se prema njoj dobro ponašate, vremenom će ona prirodno postati poslušna žena.

Poslanik, s.a.v.s., se susretao sa utjecajnim ljudima, moćnim vođama i plemenskim starješinama kako bih ih pozvao u islam, nadajući se da će ako oni pređu na islam puno njih slijediti njihov primjer. Na sličan način, razmišljajte o potencijalom dobru koje može doći kada se dobro ponašate prema svojoj ženi, kada joj poklanjate pažnju, dozvoljavate joj da se druži sa dobrim sestrama, pomažete joj da bude ustrajna u vjeri i da se približi Allahu.
Ako osjećate da se ovaj savjet odnosi na vas, nemojte misliti da je kasno. Već danas počnite da se mijenjate.

Nemoj zaboraviti da podijeliš hair!

Napisao: Ebu Emana’

Prijevod i obrada: IslamBosna.ba