Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović izjavio je za agenciju Anadolija da nije dobra politička poruka koju predsjednik Srbije Tomislav Nikolić šalje, za sutra najavljenom, posjetom Banjoj Luci, a ne Sarajevu kao glavnom gradu BiH.

Izetbegović je podsjetio kako je sutrašnji dolazak Nikolića u Banja Luku uredno najavljen Ministarstvu vanjskih poslova BiH i ocijenio da ova posjeta ne narušava suverenitet Bosne i Hercegovine. Ipak, naglasio je Izetbegović, za unaprjeđenje odnosa između dviju zemalja bilo bi bolje da je srbijanski predsjednik došao prvo u Sarajevo.

“Ali, taj susret ne ovisi o nama, nego o gospodinu Nikoliću. Da bi nastavili sarađivati za dobrobit i Bosne i Hercegovine i Srbije, da bi zaustavljeni proces normalizacije odnosa u regiji ponovo oživjeli, predsjednik Nikolić treba promijeniti retoriku i svoj stav prema događajima iz bliske prošlosti. On mora prestati negirati genocid u Srebrenici, te uvredljivo govoriti o BiH kao „zemlji koja nestaje pred našim očima“, kako bi se suštinski distancirao od politike koja nikome nije donijela ništa dobro“, poručio je bošnjački član Predsjedništva BiH.

U ranijim medijskim istupima Izetbegović je optuživao Nikolića da je narušio odnose između Bosne i Hercegovine i Srbije i da svojim izjavama “grubo nasrće na BiH i vrijeđa njene građane“.

Zbog retorike srbijanskog predsjednika Izetbegović je odbijao da se s njim sastane.

 

(bportalba)

Leave a Reply

*

captcha *