IslamBosna.ba- Elitna Givati brigada unutar izraelske vojske pokušava shvatiti razloge zbog čega su trojica vojnika koja su učestvovala u nedavnoj agresiji na Gazzu počinila samoubistvo. Oni pokušavaju istražiti utjecaj operacija i borbi u Gazzi protiv palestinskog otpora nad vojnim osobljem.

Internet stranica Mako, dio izraelskog Kanala 2, navodi izjavu porodice jednog od vojnika koji je počinio samoubistvo gdje oni navode da je njihov sin ‘patio zbog scena ubijanja i razaranje unutar Pojasa Gazze’ te da ‘nije mogao da se nosi sa scenama leševa djece koje je viđao na ulicama’.  Oni dodaju da je on bio ‘jako potresen’ naročito u danima koji su prethodili samoubistvu.

Porodica smatra da je vojska odgovorna za samoubistva unutar vojske navodeći ‘Vojska je mogla spriječiti ove incidente. Vojska je odgovorna’.

Jedan od vojnika iz Givati brigade je kazao: „Vidio sam veliki broj leševa na frontu i veliki broj zločina. Ovi mladići koji su bili na ovim mjestima prošli su kroz jako loša iskustva’. On je pozvao vojsku da poduzme ‘potrebne mjere’ kako bi spriječila da se ovakvi incidenti dešavaju u budućnosti.

Izraelska vojska pokušava spiječiti samoubistva psihijatrijskim zdravstvenim programom. Vojska upućuje telefonske poruke redovnim i rezervnim vojnicima koji su učestvovali u napadu na Gazzu pozivajući ih na psihijatrijsko liječenje.

Na internet stranici se navodi da je izraelska vojska postavila kao svoj prioritet sprječavanje samoubistava među vojnicima.

S druge strane, palestinski mediji navode da uzrok koji je naveo trojicu izraelskih vojnika da počine samoubistvo nije ograničen samo na scene ubijanja i razaranja koje su proistekle iz same izraelske agresije, jer se radi o vojnicima koji su navikli na ubijanje nenaoružanih civila i da posmatraju dijelove tijela nevinih dječijih žrtava.

Pojedini Palestinci navode da se radi o strahu koji su elitni vojnici doživljeli tokom napada na Gazzu i utjecaj tunela koje su koristili borci otpora.

U utorak,  izraelski list Yedioth Ahronoth je otkrio da su trojica izraelskih vojnika koja su učestovala u posljednjoj izraelskoj agresiji na Pojas Gazze počinila samoubistvo. List objašnjava da okupacijska vojska provjerava mogućnost da su se ovi vojnici ubili zbog vlastitih iskustava tokom agresije.

Internet stranica na hebrejskom jeziku, Walla, navodi: „Iako je rat završen, još jedna bitka je počela a to je bitka za oporavak vojnika i liječenje rana koje ih mogu pratiti do kraja života“.

IslamBosna.ba