Naime, u ljetnim danima kada mnogi žele što ljepše provesti godišnji odmor i dječiji raspust, dvije djevojčice, Aiša koja ima devet, i sestra joj Zejneba od četrnaest godina, zaputile su se sa svojim muhaffizom hafiz Fadilom i instruktorom hafiz Muhammedom u vrelu Arabiju, gdje je prije1 400 godina objavljen Kur`an posljednjem Božijem poslaniku, Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem, i gdje se sa posebnom pažnjom i poštovanjem čuva tradicija hifza, tj. pamćenja Kur`ana napamet.

To je zaista pravo čudo da se knjiga od preko šest stotina stranica može naučiti napamet od korica do korica, za mnoge na stranom jeziku, pa čak i od strane mladog naraštaja. To je nadnaravna pojava koja upućuje na posebnost Kur`ana i njegovu božansku autentičnost. I kod nas u Bosni i Hercegovini stoljećima se njeguje tradicija pamćenja Kur`ana i hafizi imaju posebno odabrano mjesto među muslimanima.U Medini (El-Medinetu-l-Munewwereh) u Saudijskoj Arabiji gdje se nalazi druga džamija po svojoj svetosti za muslimane u svijetu, upriličena je svečanost povodom završetka hifza novih hafiza, među kojima su se isticale i dvije djevojčice iz naše zemlje.

Pored čestitki i dova koje su im ovim povodom upućene, dobile su diplome sa najvišim ocjenama i posebno priznanje i plaketu za uloženi trud i kvalitet napamet naučenog Kur`ana po tedžvidu, tj. posebnim pravilima koja važe za Kur`an. Time je osvjetlan obraz muslimanima iz Bosne i Hercegovine pred elitom karija i muhaffiza. Ovim se popeo broj hafiza u porodici Porča na sedam. Hafiz Nadžija i hafiz Fadil Porča začetnici su ove izuzetne porodične tradicije, a onda su njihova djeca hafiz Muhammed i hafiz Emina nastavili lanac hafiza, da bi ga preuzeli najmlađi, djeca hafiz Muhammed, hafiz Abdullah i dvije najnovije najmlađe hafize, hafiz Zejneba i hafiz Aiša.

Nadamo se da ćemo uskoro čuti još ovakvih radosnih vijesti, jer smo saznali da im je i brat Hamza završio hifz, a trenutno se sprema za ispit. Za postizanje ovakvih najboljih rezultata kojima se ponosimo i koji nas u najboljem svjetlu predstavljaju među muslimanima svijeta, potreban je kontinuiran trud i zalaganje, velika ljubav prema Kur`anu i nadasve Božija pomoć i talenat.

Nakon što smo prošle godine pisali o uspjehu mladog hafiz Abdullaha Porče, nosioca idžazetname sa senedom (profesorske titule sa jakim lancem prenosilaca), načelnik sarajevske općine Centar mr. Dževad Bećirević upriličio je prijem i uručio mladom profesoru prigodan poklon kao izraz podrške nadarenih koji pronose lijep glas o našoj zemlji u svijetu.

Ove godine hafiz Abdullah nastavio je nizati uspjehe time što je položio napamet dvije od šest knjiga Buharije i Muslima koje se ubrajaju u temeljna djela Sunneta (tradicije) Poslanika Muhammeda, sallallahu alejhi ve sellem. Cijeloj hafiskoj porodici Porča upućujemo iskrene čestitke i izražavamo im podršku u njihovim nastojanjima za očuvanje naše stoljetne izvorne tradicije.

ihlas.ba

Leave a Reply

*

captcha *