Vijest da će starim deviznim štedišama uskoro biti vraćena dugovanja koja prema njima ima Ljubljanska banka pokrenula je i pitanje povrata štednje iz Invest banke. 

U Udruženju starih deviznih štedišta BiH i dijaspore tvrde da će uskoro biti isplaćena dugovanja Ljubljanske banke, ali da će i ostali morati vratiti bh. građanima teško stečenu ušteđevinu.  

Razlog za optimizam kada je u pitanju povrat stare devizne štednje je angažman njemačke advokatske kancelarije koja istražuje malverzacije s novcem na međunarodnom nivou.

Kako je nedavno izjavio Svetozar Nišić, predsjednik Upravnog odbora Udruženja starih deviznih štediša BiH i dijaspore, dogovoreno je da se posao završi za godinu dana, a advokati su potvrdili da su već pronašli 3,2 milijardi eura smještenih u bankama po cijelom svijetu.

Istraga je pokazala da se skoro 47 posto novca nalazi u Velikoj Britaniji, dio na Kanarskim otocima, a Slovenija je novac bh. štediša prebacila u njemačku banku LHB u Frankfurtu.

Potraživanja prevarenih štediša samo u slučaju Ljubljanske banke iznose sa kamatama više od 600 miliona eura. Iako će trebati još mnogo strpljenja u sporoj proceduri povrata imovine preko međunarodnog suda, čini se da će se napokon stati ukraj pljački bh. građana koja traje 20 godina.

“Slovenija je spremna na sve da bi izbjegla plaćanje 600 miliona eura duga starim štedišama Ljubljanske banke”, tvrdi Franc Bucik, slovenski advokat koji zastupa bh. štediše.

“Uostalom, Bruxelles više neće tolerisati to što Slovenija radi. Oni su dobro upoznati sa problemom Ljubljanske banke. Neće dozvoliti nikakve ucjene niti prevare. Već smo podnijeli tužbu zbog malverzacija koje traju 20 godina. Država Slovenija je glavni krivac što dug nikada nije isplaćen”, rekao je Bucik.

(sutraba)

Leave a Reply

*

captcha *