Blokadom graničnog prelaza između BiH i republike Hrvatske u Gradiški poljoprivrednici iz Republike Srpske pridružili su se današnjem protestu upozorenja poljoprivrednika širom Bosne i Hercegovine.

Vladimir Usorac , predsjednik Udruženja poljoprivrednika RS-a, istakao je da poljoprivrednici „već četiri godine upozoravaju vlasti u Sarajevu da ne rade dobro i da rade protiv interesa poljoprivrednika u BiH“.

„Glavni razlog današnje blokade granica u čitavoj BiH leži u činjenici da se ugovori o slobodnoj trgovini ne poštuju u potpunosti te da vlasti u Sarajevu nisu poljoprivrednim proizvođačima osigurale izvozne brojeve za plasman proizvoda u zemlje Evropske unije i plavi dizel“, rekao je Usorac. On je istakao da se samo na nedosljednoj primjeni propisa o slobodnoj trgovini BiH, gubi godišnje milijardu KM.

„Koji to ljudi vode BiH kada ne žele da pune njen budžet. A, kada su u pitanju izvozni brojevi, ulaskom Hrvatske u Evropsku uniju mi ćemo imati na samom početku godine 50 miliona litara mlijeka koje nećemo moći plasirati. Mi samo tražimo ono što zemlje potpisnice Sporazuma o slobodnoj trgovini uživaju u BiH da se primjeni i na nas“, naglasio je Usorac.

On je dodao da poljoprivreda BiH ne može opstati ako se litra goriva plaća 2,5 KM.

„Sve to navodi na zaključak da neko želi da uništi poljoprivredu u BiH. Mi to ne možemo dozvoliti, jer na selu živi 200 hiljada domaćinstava, koja jedina stvaraju dohodak u BiH. I, i ako mi prestanemo proizvoditi, BiH će propasti“, podvukao je Usorac.

Ovim protestom, kazao je Usorac, poljoprivrednici su poslali posljednje upozorenje Vijeću ministra i Parlamentarnoj skupštini BiH, koji su ove probleme trebali davno riješiti. Ukoliko do 20. septembra zahtjevi poljoprivrednika ne budu uvaženi, protesti će poprimiti radikalnije oblike, koji će podrazumijevati potpunu blokadu graničnih prelaza, terminala i institucija BiH.

Jasmin Grgić, ratar iz okoline Gradiške, u izjavi za agenciju Anadolija, kazao je da sa sadašnjim cijenama goriva, bez posticaja institucija RS-a i BiH, farmeri neće moći opstati.

To je potvrdio i jedan od najvećih farmera s područja zapadnog dijela RS-a Ibrahim Hotić .

„Bez podsticaja od strane vlade, i činjenice da nam je suša ove godine nanijela velike gubitke, i ja i ostali farmeri bićemo primorani smanjiti proizvodnju i izvršiti pokolj stoke, a što znači i uništenje stočnog fonda“, upozorio je Hotić.

(aacomtr)

Leave a Reply

*

captcha *