Policajci su došli na veliko imanje Kima Dotkoma u Oklandu, na sjeveru Novog Zelanda, pošto ga je američko pravosuđe optužilo za kršenje autorskih prava i naredilo zatvaranje sajta.

Nijemac Kim Dotkom, čije je pravo ime i prezime Kim Šmic (37) i koji ima dozvolu boravka na Novom Zelandu i u Hongkongu, uhapšen je u Oklandu, na osnovu zahtjeva iz SAD.

Pravosuđe Novog Zelanda nije dopustilo da Šmic izađe na slobodu uz kauciju, kao ni puštanje još tri menadžera sajta sa sjedištem u Hongkongu, saopštila je policija.

U saopštenju, policija Novog Zelanda ukazala je da pretresa 10 mjesta u Oklandu, kao i veliko imanje pod nazivom “Dotcom rezidencija”.

Policija je zaplijenila nekoliko luksuznih automobila, uključujući ružičasti kadilak iz 1959. i rols-rojs fantom, kao i “oružje koje izgleda kao skraćena sačmara”.

Oko 11 miliona novozelanskih dolara (6,83 miliona evra) zamrznuto je u bankama, dodala je policija.

Američki FBI i Ministarstvo pravde procijenili su u zajedničkoj izjavi da je to jedan od “najvećih slučajeva kršenja autorskih prava ikada procesuiranih u SAD”.

Sajt Megaupload.com koji iz SAD nije dostupan od četvrtka uveče, omogućavao je postavljanje domaćih datoteka i razmjenu na internetu.

U stvari, nudio je hiljade filmova, TV-serija, emisija i pjesama za slobodno preuzimanje ili slušanje i gledanje.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

(nezavisnecom)

Leave a Reply

*

captcha *