IslamBosna.ba– Nahid el-Manea je izbodena više od 16 puta, otkrili su detektivi. Studentica (31) iz Saudijske Arabije pronađena je smrtno ranjena u utorak, 17. juna, oko 10:40 ujutro. Dvije od 16 rana bile su smrtonosne, navode iz policije.

 Nahid je studirala engleski jezik na Univerzitetu u Essexu od januara ove godine u sklopu njenog doktorata.

Detektiv Steve Worron navodi: “Slika koju trenutno o njoj imamo je da je bila vrlo vrijedna studentica koji je ulagala puno truda da unaprijedi svoje studije. Bila je to mlada i vrlo inteligentna žena koja je imala svijetlu budućnosti ispred sebe i puno  razloga za život”.

El-Manea je  nosila crnu abaju i maramu u vrijeme ubistva, a policija istražuje da je bila metom upravo zbog svog načina oblačenja.

Muslimansko vijeće Britanije (MCB) upozorilo je na porast zastrašivanja muslimanske zajednice u Velikoj Britaniji.

“U posljednjih nekoliko mjeseci i sedmica, sve je veći broj muslimanki koje su mete zločina iz mržnje”, kazao je Talha Ahmed iz MCB-a. “Ljudi, što je razumljivo, postaju nervozni i nestrpljivi.  To izaziva veliku zabrinutost”.

Ahmed navodi da je dobio izvještaje o napadima na muslimane, njihove kuće se demoliraju a svinjske glave ostavljaju ispred ulaznih vrata.

“Nasilje usmjereno prema muslimanima  je često u posljednjim mjesecima”, dodao je on. “Ako živite u Velikoj Britaniji ovih dana, ne možete pobjeći od stvarnosti da je islamofobija prilično rasprostranjena”.

On je ukazao na pojavu desničarske ekstremističke  grupe Britain First, koja je vrši invaziju na džamije Velike Britanije u pokušaju da zastraši ili provocira muslimansku zajednicu. Desničarska, anti-imigraciona Nezavisna stranka (UKIP) je također dobila podršku među britanskim biračima.

Ahmed Talha navodi da ubistvo el-Manea ‘ima sve odlike’ zločina iz mržnje.“Svi medijski izvještaji do sada sugerišu da je ubijena zbog svoje islamske odjeće”, kaže on. “Ona je izgleda prva žrtva najnovijeg kruga demonizacije muslimana i islama”.

Ahmed je naveo ubistvo Muhammeda Salima iz aprila 2013., kada je ovaj 82-godišnji muškarac ubijen dok se vraćao iz džamije u Birmighamu. Ukrajinski student Pavlo Papshyn (25)  je osuđen na rasno motivirano ubistvo, nakon što je kazao policiji da je ubio Salima jer mrzi one koji nisu bijelci.

Prema istraživanju udio Britanaca koji priznaju da imaju rasne predrasude porastao je od 2001. godine, prema britanskom listu Guardian. Guardian također navodi  da je tu i ‘široko rasprostranjena islamofobija’.

Dr. Šejh Remzi, direktor Islamskog informativnog centra na Oxfordu, kaže da je došlo do porasta zločina iz mržnje nad muslimanima, uključujući rasističke primjedbe i napade a ženama se s glava trgaju hidžabi.

“Općenito, islamofobija je u porastu… Nazivaju vas raznim imenima, govore ‘vratite se u svoju zemlju’, navodi on. “Zločini iz mržnje su u porastu”.

Policija je jučer objavila CCTV snimak na kojem se vjeruje da je Nahid el-Manea snimljena neposredno prije ubistva, zajedno sa fotografijom torbe koju je nosila za vrijeme ubistva.  Izvori iz policije su također naveli da el-Manea nije opljačkana jer je sva njena imovina bila uz nju kada je policija pronašla tijelo.

Video snimak koji je objavila policija Essexa prikazuje Nahid kako šeta pored radnji u ulici Hunwicke, Greenstead, oko 10:20 a oko 10:40 pronađena je smrtno ranjena.

Povezane vijesti

V. Britanija: Ubijena studentica iz S. Arabije zbog svoje islamske odjeće

Evropa ključa u islamofobiji

IslamBosna.ba