Kako stoji u navodima iz Tužiteljstva Hercegovačko-neretvanske županije, a koji su dostavljeni Općinskom sudu u Konjicu, ovom 32-godišnjem tokaru zaposlenom u Policijskoj postaji Prozor-Rama, i to na poslovima referent-operatora za kriptozaštitu, informatiku i vezu, spočitava se da je, suprotno Zakonu o zaštiti tajnih podataka, u razdoblju od 14. do 18. travnja 2010. godine, uglavnom u ranim večernjim satima, svjesno i neovlašteno predao te učinio dostupnim podatke iz baze IDDEEA – CIPS-a Federalnoj televiziji Sarajevo za emisiju “60 minuta” o petorici sugrađana – Željku Jukiću, Franji Sliški, Mati Joziću, Draganu Čališiću i Iliji Fofiću.

U toj emisiji, emitiranoj 19. travnja 2010., između 20.10 do 21.15 sati, spominjao se ratni zločin u Prozor-Rami, a prikazane su i fotografije ove petorice uz navođenje imena i prezimena, kao i JMBG Željka Jukića.

Prema istrazi, osumnjičeni policajac je u točno utvrđeno vrijeme izvršio uvid u identifikacijski dosje, a da pri tome ove provjere, kao i kome je podatke ustupio nije spomenuo u knjizi Evidencija o ustupljenim podacima iz baze MUP-a HNŽ-a, što je obvezno. Dakle, kako se zaključuje u optužnici, kao službena osoba u Federaciji BiH neovlašteno drugom predao i učinio dostupnim podatke koji predstavljaju službenu tajnu. Presuda se uskoro očekuje.

Inače, taj slučaj je izazvao burne reakcije prozvanih i njihovih obitelji pa je pokrenuta istraga. U međuvremenu, Sud BiH odredio je pritvor Željku Jukiću, bivšem pripadniku Hrvatskog vijeća obrane, kojega su graničari zaustavili početkom studenoga prošle godine. Željko je osumnjičen da je počinio ratne zločine nad civilima na području Prozor-Rame.

Kako je rečeno iz sjedišta ovog suda, pritvor je određen jer je utvrđeno kako postoji opasnost da Jukić pobjegne, posebice zbog činjenice da ima i hrvatsko državljanstvo. Upravo Jukićevo dvojno državljanstvo bilo je jedan od razloga zbog kojega je Tužiteljstvo BiH i zatražilo pritvor. Tada je ovaj sud također procijenio kako postoji opasnost da bi Jukić mogao ometati kazneni postupak utječući na svjedoke.

Podsjetimo, Željka Jukića su po raspisanoj međunarodnoj tjeralici uhitili na međudržavnom prijelazu Gornji Brgat kod Dubrovnika. (VL)

(pogledba)

Leave a Reply

*

captcha *