“Rusija će biti partner Srbiji u traženju mehanizama sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu”, naveo je Primakov koji je večeras promovisao srpsko izdanje knjige “Svijet bez Rusije”.

Primakov je u pozdravnom govoru ocijenio da je srpska čitalačka publika vjerovatno više od drugih zainteresovana za ovu knjigu koja predstavlja analizu međunarodnih političkih odnosa u svijetu sa dijelom koji je posvećen Balkanu i posebno Kosovu, prenosi “Tanjug”.

“Radostan sam što sam ovdje, jer volim Srbe. Na Kosovu je stvorena situacija ćorsokaka. Moram da kažem da sam kao ministar vanjskih poslova Rusije bio član kontakt grupe i moram da podvučem da nikada ni u jednom dokumentu nije pomenuto da Kosovo može postati samostalno”, rekao je Primakov.

On je naveo da je ipak više od 80 država priznalo nezavisnost Kosova, ali da Srbija i Rusija to nikada neće učiniti, što je propraćeno gromoglasnim aplauzom.

“Treba tražiti izlaz iz ove situacije. Siguran sam da će Rusija biti partner Srbiji u traženju mehanizma sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu”, rekao je Primakov i dodao da se treba boriti demokratskim političkim metodama.

Primakov je naročito istakao značaj multipolarnosti u današnjem svijetu koji je nastao kao posljedica završetka hladnog rata i to da “Rusija nije izgubila hladni rat”.

On je rekao da se u Bosni i Hercegovini ne smije mijenjati uređenje predviđeno Dejtonskim sporazumom i da ne treba tjerati Srbe u unitarnu BiH mimo njihove volje.

Pored Primakova, publici se obratio i ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Konuzin koji je govorio na srpskom jeziku.

“On je Srbiju uvijek branio. Ne samo zbog toga što je Srbija slovenska zemlja sa kojom Rusija ima vijekovne odnose. Preko Srbije, on je branio istinu, pravo i pravičnost”, rekao je Konuzin o Primakovu.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *