Reprezentacija Portugala prvu utakmicu baraža za Evropsko prvenstvo ne želi igrati na stadionu Bilino polje. To je danas potvrđeno i iz UEFA-e koja je primila dopis FS Portugala, odnosno njhovog predsjednika Gilberta Madaila, koji smatra da je teren u Zenici neuslovan za igranje utakmice baraža.

Bez obzira na činjenicu što su primili ovakav zahtijev portugalske reprezentacije, iz UEFA-e tvrde da su zatražili izvještaje svih učesnika baraža o stanju stadiona na kojima će se igrati utakmice.

Iz evropske kuće fudbala, najavili su da će nakon detaljne analize stanja terena u Zenici, odlučiti da li naša reprezentacija može Portugalce dočekati na stadionu Bilino polje.

Međutim, kako je za bportal.ba, kazao generalni sekretar NS BiH, Jasmin Baković, prva utakmica sa Portugalcima bi se, ipak, trebala igrati na stadionu Bilino polje.

– Mi smo odmah nakon što smo saznali ime protivnika u baražu, poduzeli sve potrebne mjere, kako bi travnjak u Zenici zadovoljio uslove koje zahtijeva UEFA. Istina je da su Portugalci zatražili da se utakmica ne igra na Bilinom polju, ali ja mislim da će taj njihov zahtjev biti odbijen. Prije svega, jer će travnjak u Zenici sigurno zadovoljiti uslove. Čak su nam i iz N.K. Čelik izašli u susret i odlučili su da do utakmica baraža ne igraju svoje utakmice na Bilinom polju. Ne treba dizati paniku, jer ovo nije prvi put da UEFA kontroliše stadione. Igrali smo čitave kvalifikacije na Bilinom polju, i igrat ćemo i baraž, kazao je Jasmin Baković za bportal.ba.

Teren Bilinog Polja definitivno ne spada među najbolje u Evropi, ali pritisci nisu strani Portugalcima, kojima su predstojeće utakmice baraža od ogromnog značaja.

Portugalcima je baraž neuspjeh, a neodlazak na Evropsko prvenstvo katastrofa, pa zato ne trebaju čuditi raznorazni pokušaji da se van terena naruši atmosfera u bh. timu, kojeg se otvoreno pribojavaju.

Sličnu igru pokušali su i Francuzi, koji su preko “svojih” novinara dan prije gostovanja Zmajeva na Stade de Franceu plasirali vijesti kako je selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine Safet Sušić kandidat za preuzimanje Paris St. Germaina, a malo nakon toga stigla je “provjerena” informacija kako Pape nakon ovih kvalifikacija napušta kormilo bh. reprezentacije. Naravno, ništa od toga nije bilo istina.

Uopšte ne treba sumnjati da će i Portugalci krenuti sa sličnim igricama, kako bi na svaki mogući način pokušali destabilizovati bh. tim. Zahtjev za izmjenom stadiona-domaćina samo je početak.

(Agencije)

Leave a Reply

*

captcha *