Obilježena simbolima turske i evropske arhitekture, džamija je projektovana od strane poznatog turskog arhitekte Šefika Birkiye. Biće izgrađena unutar opštine Saint Josse, na površini od 2700 metara kvadratnih, a njena unutrašnjost će moći da primi 750 vjernika.

Uz položene temelje, nakon obavljenog namaza, Šefik Birkiye je zajedno sa ministrom regionalne vlade Emirom Kirom uzidao i prvu ciglu nove džamije.

Načelnik opštine Saint Josse, Jean Demannez, prigodom ovog svečanog trenutka je održao kraće obraćanje, u kome je napomenuo da je za izgradnju vjerskih objekata trebalo zadovoljiti specifične uslove kao što su sigurnosni kriteriji, poštivanje teksture grada i uvažavanje zahtjeva građana, dodajući da je Selimija džamija koja je primjer vjerskog objekta koji je zadovoljio sve postavljene uslove. 

Radovi na izgradnji džamije će biti završeni u roku od dvije godine, a ukupni troškovi izgradnje će iznositi četiri miliona eura. Petospratna džamija sa minaretima i kupolom će osim prostora za obavljanje namaza sadržavati i prostorije namijenjene obrazovanju i društvenim aktivnostima.

 (trt)

Leave a Reply

*

captcha *