Jedan od komandanata „Zelenih beretki“, koji je učestvovao u odbrani zgrade Predsjedništva, Fuad Abadžić, smatra da današnja vlast nije ni svjesna šta je 2. maj 1992. značio. Ovaj dan, kaže Abadžić, trebao bi biti proglašen nacionalnim praznikom. Podsjeća da je tada osujećen pokušaj agresora da zauzme Predsjedništvo RBiH, nakon čega bi kolona JNA iz kasarne na Bistriku krenula u zauzimanje grada.

– Da naši ljudi, kojih nije bilo više od 1.500, nisu uspjeli zaustaviti tenkove i niške specijalce, Sarajevo bi palo. Nakon toga bh. gradovi bi redom padali. Vojnicima JNA tada se suprotstavila goloruka sarajevska mladost – prisjeća se Abadžić.

Član ratnog Predsjedništva RBiH Ejup Ganić kaže za naš list da se nakon 19 godina postavlja pitanje zašto je za BiH, a zašto za Srbiju, 2. maj toliko važan.

– Za Srbiju je to dan kada nije uspjela nabrzinu promijeniti Vladu u BiH i staviti Bosnu pod svoje te na taj način završiti projekt velike Srbije, jer bi imala 100.000 slobodnih vojnika iz BiH da pravi zapadnu granicu. Za nas je to važan dan zato što smo tada uspjeli odbraniti državu, spriječiti da padne Sarajevo i pokazati da imamo snage da se nosimo s agresorima – kaže Ganić.

Legalna vojska

Avdo Hebib, predsjednik Patriotske lige BiH (PL), također smatra da 2. maj ima posebno mjesto u historiji odbrane BiH.

– Istina, bilo je tu žrtava s obje strane. Međutim, sve te žrtve bile su žrtve dvije vojske: naše legalne Teritorijalne odbrane i nelegalne vojske, jer JNA nije bila više legalna vojska zato što je BiH već bila nezavisna i međunarodno priznata država – kaže Hebib.

Osujećen plan „Ram“

Sarajevo je na današnji dan prije 19 godina bilo u plamenu. Zapaljena je bila Glavna pošta, Baščaršija je bila u plamenu, kao i zgrada Suda. U večernjim satima u Lukavici je zarobljen i prvi predsjednik RBiH Alija Izetbegović.

Fuad Abadžić kaže da su već ranije postojala saznanja da je napravljen plan „Ram“, koji je značio zauzimanje zgrade Predsjedništva RBiH 2. maja.

– Neke njihove jedinice već su bile došle do bivše „Estrade“. Tada je veliku stvar odigrao Dževad Topić Topa sa svojom jedinicom, kada je zarobio niške specijalce koji su došli na trg kod Narodnog pozorišta – tvrdi Abadžić.

Krah projekta velike Srbije

Ejup Ganić kaže da Srbija 2. maj naglašava ne zato što je poginulo pet vojnika u Dobrovoljačkoj ulici, jer je na stotine poginulo na drugim mjestima, nego zato što žali što je tog dana pao projekt velike Srbije.

– Srbija stalno potencira Dobrovoljačku kako bi na taj način priča o Srebrenici oslabjela, ali i kako priča o genocidu koji je počinjen nad bošnjačkim narodom ne bi uvijek bila na pravom mjestu – smatra Ganić.

 

dnevniavaz.ba

Leave a Reply

*

captcha *