Špirić je istakao da bi lično volio da se BiH pokaže kredibilnom da ostane bez OHR-a i da Kancelarija visokog predstavnika preraste u kancelariju specijalnog predstavnika EU.

Domaći političari moraju dijalogom, konsenzusom i unutrašnjim dijalogom preuzeti odgovornost za zemlju, ocijenio je Špirić gostujući sinoć na RTRS-u.

Špirić je izrazio sumnju da će iko od istaknutih diplomata zemalja članica EU doći u BiH umjesto Miroslava Lajčaka na rok od tri mjeseca.

On je istakao da je preuzeo obavezu da upravlja Direkcijom za evropske integracije do izbora novog direktora, jer je, kako je naveo, njegova obaveza da upravlja procesima kako BiH ne bi zaostala na putu ka evropskim integracijama.

Htio sam da obezbijedimo progres i sigurno neću dozvoliti rješenja mimo zakona, uprkos opstrukcijama. Mnogo je tu bilo neistina, od priča da sam direktor, pa v.d. direktora u namjeri da se zaobićem u tim procesima, rekao je Špirić.

On je naveo da mu je sada jasno zašto je to tako.

Bio sam apsolutno zaobiđen u tim procesima. Evropski proces je vlasništvo svih u BiH, napomenuo je Špirić, dodavši da u Odjeljenju za harmonizaciju pravnih propisa Direkcije ima devet Bošnjaka, zbog čega su postojale stalne optužbe.

On je pitao zašto je dobro ako je Bošnjak na čelu Direkcije, a ne Hrvat ili Srbin, dodavši da mora postojati nacionalna zastupljenost u svim strukturama.

Prema njegovim riječima, nije dobro za BiH što Tužilaštvo BiH, tražeći stenograme sa sjednica Savjeta ministara i tendersku dokumentaciju o kupovini automobila, daje snažan doprinos stvaranju političke močvare u BiH.

On je dodao da materijalni dokaz može biti odluka ili zaključak, ali da je neviđeno da se traži stenogram sa pet sjednica Savjeta ministara koji, između ostalog, mogu poslužiti samo da se daju medijima.

Špirić je istakao da je u BiH veliko nezadovoljstvo reformom pravosudnog sistema i da se želi stvoriti prostor za ostanak stranih sudija i tužilaca.

Izvor: Svevijesti.ba/Srna

Leave a Reply

*

captcha *