IslamBosna.ba– Opće poznata činjenica je da imamo višak otpada na našoj planeti. Trudimo se da smanjimo i recikliramo otpad. Međutim, čini se da otpad nije više ograničen samo na Zemlju, svemir je također ispunjen sa otpadom raznih oblika i veličina.

NASA je američka svemirska agencija, ona i druge organizacije prate oko 500.000 komada svemirskog otpada koji trenutno kruže oko Zemlje. Veliki broj dolazi od satelita ili raketa koje su eksplodirale i raspršile se. Komadi koji se prate su veličine klikera ili veće. Oko 20.000 njih je veličine bejzbol loptice, a pojedini su veličine frižidera. Veći dio je premali da bi se uočio sa površine Zemlje. Sve u svemu, oko 100 miliona komada svemirskog otpada kruži oko Zemlje. Ovi komadići se kreću brzinom 28.200 km/h, a to je 7,8 km/s.
Čak i ukoliko maleni komad svemirskog otpada udari u satelit mogao bi izazvati kritična oštećenja. Pri ovoj brzini čak i mali komadi mogu uništiti svemirske brodove ili satelite za čiju opravku su potrebne milijarde dolara kako bi mobilna komunikacija i satelitska navigacija normalno funkcionisale.

To je razlog zbog čega u posljednje vrijeme naučnici pokušavaju doći do odgovarajućeg načina uklanjanja otpada. Petnaestogodišnja muslimanka Dana Arabijat iz Jordana, koja pohađa Er-Ridvan školu u Ammanu, je upravo to uradila. Ona je istraživala ovaj problem i došla je na ideju- uređaj/satelit koji otkriva otpad koji se približava. Kada se otpad približi uređaj otvara neprobojni kontejner koji ga hvata. Kada se kontejner napuni on se spušta prema Zemlji na kilometarskom kablu te se njegov sadržaj ispušta u gornje slojeve atmosfere gdje sagorijeva na isti način kao i meteori. Zatim njen satelit povlači natrag kontejner gdje nastavlja sa sakupljanjem otpada.

Dana je predstavila svoje istraživanje na Intel međunarodnom sajmu nauke i inženjerstva. Ovaj događaj organizuje Društvo za nauku i javnost.

Danin satelit je u stanju da pokupi komadiće otpada veličine do 50 cm. Ukoliko inženjeri žele da sakupljaju veće komade svemirskog otpada onda mogu napraviti veću verziju njenog dizajna sa većim vratima.

IslamBosna.ba