IslamBosna.ba- Postoji na hiljade emojija od Azijata do Djeda Mraza koji su na raspolaganju korisnicima da se sa njima identifikuju, međutim jedan određeni ne postoji i petnaestogodišnja Saudijka je odlučila da napravi promjenu.
Rejuf el-Humejdi, koja živi u Berlinu i porijeklom je iz Saudijske Arabije, poslala je svoj prijedlog Unicode konzorciju, neprofitnoj organizaciji koja postavlja standarde za ove piktograme, za hidžab emojije.
U razgovoru za Washington Post, el-Humejdi je kazala: “Željela sam nešto što bi mene predstavljalo,, pored miliona žena koje svakodnevno nose maramu i ponosne su što nose maramu”.
Njen prijedlog je podržao jedan od osnivača Reddita, Alexis Ohranian i njih dvoje su pokrenuli online peticiju.
“Pozdravljamo Unicode zbog diverzifikacije emojija u posljednjih nekoliko godina”, napisala je el-Humejdi u nacrtu prijedloga. “Međutim, to ne znači da se sada treba zaustaviti. S postojećim razlikama na ovom svijetu, mi moramo biti predstavljene”.

Riječ emoji na japanskom znači piktogram, a u cijelom svijetu ta se riječ udomaćila kao naziv za slikovni znak koji se koristi u online komunikaciji kako bi se izrazile emocije ili u manje znakova izreklo više. Emojiji, emotikoni ili, kako ih mi najčešće nazivamo, smajliji od jednostavnog sretnog i tužnog lica razvili su se u cijeli novi jezik.

IslamBosna.ba