Uklanjanje slomljene žarulje

Ovaj trik poznat je mnogima, barem bi trebao biti. Ne paničite ako vam se žarulja raspadne dok je još u lampi. Pritisnite krompirom u slomljeni dio žarulje, dodajte malo opreznih pokreta i jednostavno ćete je ukloniti.

Napravite žig

Ovaj trik s krompirom posebno će razveseliti djecu ili oni koji se osjećaju kao djeca. Prerežite ga napola i izrezbarite željeni oblik. Potom krompir pečat umočite u boju i to je to.

Hrana za biljke

Već znate da je krompir hranjiva namirnica. Hranjiv je i za cvijeće i bilje uopšte. Kada sadite biljku, stavite manje kriške krompira oko korijena. Hranjive tvari koje se potom razgrađuju, biće odlična hrana za vašu biljku.

Sredstvo za hlađenje ili grijanje

Krompir može zadržati temperaturu, i visoku i nisku, i to jako dugo vremena. Zato, ako vam trebaju hladne obloge, krompir stavite u frižider, ako trebate tople, stavite krompir u mikrovalnu ili u pećnicu. Krompir sobne temperature skida temperaturu tijela. Starije generacije vruć su krompir zimi stavljali u džepove kaputa kako bi brže zagrijali ruke.

Očistite srebro i uklonite hrđu s predeta

U vodi u kojoj se kuhao krompir nakupi se talog koji može odlično poslužiti za čišćenje srebra.Potopite srebro u toj (ključaloj) vodi, ostavite jedan sat, zatim saperite srebro i trebalo bi biti kao novo. Također, kiselina koju sadrži krompir odlično ukljanja i hrđu sa predmeta od željeza; polovicu krompira umočite u sodu bikarbonu ili u sol i time očistite zahrđao predmet.

(Namirnice.ba)

(namirniceba)

Leave a Reply

*

captcha *