Nura Salihović iz Voljavice kod Bratunca bila je šokirana viješću o – svojoj smrti, koja joj je saopćena u telefonskom razgovoru nakon što je pozvala nadležne u Holandiji da provjeri zašto su joj obustavili uplaćivati naknadu po osnovu reemigracije.

 – Pozvala sam kontakt osobu Erminu kako bih se informirala o razlozima. A ona mi saopćila da se kod njih vodim kao umrla osoba. Sva šokirana kažem, pa evo mene, ja sam živa. Potom sam pozvala predstavnike Holandske ambasade u našoj zemlji i oni su mi donijeli original smrtovnice koju su dobili – priča nam Salihović.

Ona objašnjava da je dokument izdat u Službi za opću upravu, društvene djelatnosti i zajedničke poslove u Općini Tuzla, na osnovu čega ju je izvjesni E. Šabić proglasio mrtvom.

U izvodu iz matične knjige umrlih od 25. januara 2007. navedeno je da je Nura Salihović, s prebivalištem u Lukavcu, umrla 15. januara te godine i da se vodi pod rednim brojem 1409.

Nuri Salihović bilo je potrebno pet mjeseci da dokaže da je živa. Iz Holandije su joj potom nastavili uplaćivati novac, ali su najavili tužbu protiv odgovornih za falsificiranje dokumenta.

Avaz

Leave a Reply

*

captcha *