„Ta informacija, do koje smo jučer došli, jasno govori kuda se kreće federalni politički brod“, rekao je Tadić na pres-konferenciji u Banjoj Luci ističući da, s druge strane, dio federalnih stranaka nalazi se u poziciji i da je zaokupljen svojim problemima.

„Situacija je takva da, kada bi stranke iz RS-a donijele papir u kojem piše ‘Saglasnost za otcjepljenje RS-a’, oni bi ga potpisali i ne bi ni primijetili šta potpisuju“, tvrdi Tadić.

Mišljenja  je da je „razvoj krize u Federaciji BiH poprimio svoj najlošiji oblik scenarija i da je takav da blokira cjelokupne procese“, bilo o pitanju implementacije odluke „Sejdić-Finci“ ili drugih zadataka koji su pred sadašnji sastav Vijeća ministara stavili građani, dajući povjerenje političkim partijama koje učestvuju u njegovom radu.

„Nažalost, male su mogućnosti da utičemo da se promijeni ta slika, jer stranke iz RS-a, posebno SDS, svoje relacije s federalnim strankama nisu gradile na principu bilo kakvog zajedničkog planiranja budućnosti, već nastojanja da se postigne jedan kompromis koji je dobar i usklađen s Dejtonskim sporazumom“, naglasio je Tadić.

SDS je stava i da posljednje aktivnosti u FBiH govore da sve ovo ide ka „jednoj vrsti ekstremnijeg ponašanja i da, umjesto da se putem procesa razrješavanja odnosa unutar FBiH dođe do nove dejtonske slike, dobija se jedna dimenzija kako su se te partije ponašale ’90.godina“.

„Tako i istup iz SDP-a člana Predsjedništva BiH, formalno predstavljenog iz reda hrvatskog naroda Željka Komšića, jasno govori o tome da političke ideje koje vode tu vrstu političke orijentacije, realno nisu ostvarive, jer se ne mogu uskladiti s Dejtonskim mirovnim sporazumom niti voljom predstavnika iz RS-a i hrvatskog naroda, prvenstveno HDZ-a, pa se zato postavlja i pitanje smisla njegove političke akcije“, naveo je Tadić.

Naglasivši da se RS mora okrenuti svojim brojnim problemima, on je dodao da se u tom bh.entitetu moraju rješavati socijalno-ekonomski problemi tako da se spriječi njeno dublje propadanje u ekonomsku krizu, ali i da zbog novog kredita kod MMF-a ne mogu na udaru ponovo biti boračke i druge socijalne kategorije stanovništva.

   

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *