Apostolski nuncij u BiH, nadbiskup Alessandro D’Errico pozvao je danas u razgovoru sa delegacijom Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH, koju je predvodio predsjednik Dragan Čović, na postizanje dogovora oko novog Vijeća ministara i donošenje budžeta, saopšteno je iz ove stranke.

 

 

Kako je za medije u Mostaru izjavio državni ministar pravosuđa i visoki dužnosnik HDZ-a BiH Bariša Čolak, u razgovoru je papinski izaslanik kazao kako Sveta Stolica očekuje da se što prije uspostavi Vijeće ministara BiH, što zavisi od političkog dogovora između vodećih hrvatskih, bošnjačkih i srpskih stranaka.

Predsjednik HDZ-a BiH je pri tome istaknuo kako je optimist da će se na predstojećem sastanku šestorice vodećih hrvatskih, srpskih i bošnjačkih stranaka u srijedu u Sarajevu postići dogovor oko uspostave Vijeća ministara, na što se čeka 15 mjeseci od održanih općih izbora u BiH.

Dopredsjedavajući Vijeća ministara BiH i ministar finansija Dragan Vrankić upozorio je tokom razgovora na moguće posljedice nedonošenja budžeta za 2012 za funkcioniranje državnih institucija.

Dodao je da budžetski okvir BiH značajno zavisi od ukupnog političkog dogovora u BiH oko rješenja petnaestomjesečne krize, prenosi Onasa.

Nuncij D’Errico se zanimao za donošenje zakona o vjerskim blagdanima, upozoravajući da još uvijek nije uređeno ovo pitanje, te da vjernici sada ne mogu koristiti prava.

On se također interesovao za donošenje zakona o restituciji, budući da je crkvi u vremenu komunizma oduzeta značajna imovina.

Čolak je istaknuo da je donošenje tih zakona složeno pitanje koje treba odgovoriti na zahtjeve koji se vezuju uz druge crkve, vjerske zajednice i druge institucije.

(24sata.info)

Leave a Reply

*

captcha *