IslamBosna. – Prvi čovjek katoličke crkve papa Franjo kazao je u nedjelju da je pogrešno vezati islam sa terorizmom, ističući da su socijalna nepravda i robovanje materijalizmu ključni faktori anarhije i terorizma u svijetu.

On je, tokom razgovora sa novinarima u avionu, prilikom povratka iz Poljske, gdje je boravio pet dana, kazao: “Vjerujem da nije ispravno vezati islam sa terorizmom. To nije ispravno i to nije istina.”

On je to kazao odgovarajući na pitanje o ubistvu katoličkog svećenika prije nekoliko dana u Francuskoj, u terorističkom napadu za koji su odgovornost preuzeli pripadnici ID, dodavši: “Smatan da z svakoj vjeri ima grupa koja teži ekstremizmu, ima ih i kod nas” – aludirajući na katolike.

Papa je još dodao: “Ne želim govoriti o teroru kao islamskom, svakodnevno, u Italiji, čitam izvještaje o raznim terorima, gdje je čovjek ubio svoju suprugu, druga osoba je ubila nekog drugog, oni su katolici!”

Govoreći o toj temi, papa je istakao: “Ako govorimo o islamskom terorizmu, onda je nužno govoriti i o katoličkom terorizmu, nisu svi muslimani teroristi.”

Papa je, kao ključni faktor koji pospješuje terorizam, istakao: “Znam da je opasno o tome govoriti, ali terorizam nastaje onda kada nema drugog izbora, kada se počne obožavati materija i kada zauzme čovjekovo mjesto kao primarni cilj ekonomije. Ovo je prvi oblik terorizma, terorizma koji pogađa sve ljude, hajmo govoriti o njemu.”