Objavljujući ključne promjene u svom timu za nacionalnu sigurnost, Obama je rekao da taj izbor nudi “kontinuitet i jedinstvo napora koje ovaj trenutak u historiji zahtijeva”, dok njegova administracija vodi dva rata, u Afganistanu i Iraku, i bori se na trećem ratištu u Libiji.

“S obzirom na ključno razdoblje u koje ulazimo, osjećao sam da je apsolutno kritično postaviti ovaj tim, tako da možemo ostati fokusirani na našu misiju, održati zamah i očuvati naš narod sigurnim. To su čelnici koje sam izabrao kako bi nas pomogli voditi kroz teške dane pred nama”, kazao je Obama na kratkoj svečanosti u Bijeloj kući, uz izravni TV-prijenos.

Obama je također imenovao generala Johna Allena da naslijedi Petraeusa kao zapovjednika međunarodnih i američkih snaga u Afganistanu, te Ryana Crockera da postane sljedeći ambasador SAD-a u Afganistanu. Obama je pozvao Senat da “čim je prije moguće” potvrdi sva četiri novoimenovana dužnosnika.

Preustroj Obaminog tima za nacionalnu sigurnost predstavlja više kontinuitet nego promjenu, ali donosi izazove za novoimenovane čelnike Pentagona i CIA-e, ocjenjuju američki mediji.

Petraeus je često bio u sukobu s CIA-om oko procjena rata u Afganistanu, a Panetta se suočava sa zadaćom upravljanja s tri sukoba – Afganistanom, Irakom i Libijom, dok bi istodobno trebao ograničiti potrošnju Pentagona u okviru dugoročnog plana smanjivanja nacionalnog deficita.

Uz četiri novoimenovana dužnosnika na postolju u Bijeloj kući bili su i ministar odbrane Robert Gates, koji 30. juna odlazi u penziju, potpredsjednik Joe Biden, savjetnik za nacionalnu sigurnost Tom Donilon i državna tajnica Hillary Clinton.

Obama je kazao da će general Petraeus (58) skinuti vojnu odoru nakon gotovo četiri decenije vojne karijere koju je započeo kao kadet na akademiji West Point. General koji je provodio strategiju jačanja američkih snaga u Iraku i potom u Afganistanu, planira napustiti vojnu službu prije preuzimanja CIA-e u septembru.

Za Leona Panettu (73) preuzimanje kormila u Pentagonu predstavlja svojevrsni povratak kući. Svoju četiri decenije dugu karijeru javnog službenika započeo je kao vojnoobavještajni časnik prije nego što je postao kongresmen, direktor Ureda za upravljanje i budžet Bijele kuće, zatim predstojnik ureda predsjednika Billa Clintona, te u februaru 2009. 19. direktor CIA-e.

(fena)

Leave a Reply

*

captcha *