“Siguran sam da je Kina pružila neku pomoć. Ne znam tačne razmjere toga”, kazao je Panetta članovima kongresnog odbora odgovarajući na pitanje o tome je li Kina pomagala sjevernokorejski raketni program kroz “trgovinsku i tehnološku razmjenu”, prenijela je Hina.

Sjevernokorejski sjeverni moćni susjed Kina jedini je veliki saveznik ove izolirane zemlje, s kojom je uspostavila vojne i ekonomske veze koje datiraju iz vremena zajedničkih komunističkih korijena.

Pjongjang je u srijedu najavio da je spreman uzvratiti na raširene osude propalog pokušaja lansiranja dalekometne rakete, jačajući time vjerojatnost da će zemlja provesti i treći nuklearni test.

Nakon prošlosedmičnog lansiranja za koji je Sjeverna Koreja tvrdila da je riječ o lansiranju meteorološkog satelita u orbitu, a SAD da se radi o dalekometnoj raketi, Obamina administracija objavila je da je suspendirala sporazum o pomoći u hrani.

Kina, koja ujedno daje i glavnu ekonomsku i diplomatsku potporu Sjevernoj Koreji, pozvala je na “dijalog i razgovor” unatoč rastućim tenzijama.

Američki ministar odbrane odbio je reći bilo kakve pojedinosti o kineskoj potpori sjevernokorejskom raketnom programu pozivajući se na “osjetljivost takvih informacija”. On je, međutim, dodao kako nema nikakve sumnje da sjevernokorejski napori na razvoju dalekometne rakete predstavljaju prijetnju SAD-u.

 

(FENA)

Leave a Reply

*

captcha *