Paneta je juče doputovao u Kabul u svoju drugu posjetu Afganistanu od kada je preuzeo dužnost u julu.

“Idemo u dobrom pravcu i na putu smo da pobjedimo u ovom jako teškom sukobu”, rekao je Paneta pred oko 200 od 600 američkih vojnika u bazi Šarana u afganistanskoj provinciji Paktika, koja se nalazi na 56 kilometara od pakistanske granice.

On je rekao da se u ovom trenutku “postiže ogroman napredak”, mada još ima prijetnji i izazova s kojima će morati da se suoče.

“Konačno ćemo ovde u Afganistanu moći da uspostavimo zemlju sposobnu da sama sobom vlada i da samu sebe štiti”, dodao je

Američki minstar i obećao da će SAD osigurati da ni talibani ni Al Kaida nikad više neće moći u Afganistanu da nađu utočište.

On je naglasio da je potrebno da Pakistan, za koji SAD sumnja da štiti baze pobunjenika, sa svoje strane nadzire dugu i poroznu granicu s Afganistanom preko koje prelaze pobunjenici i napadaju snage NATO na afganistanskoj teritoriji. Amerikanci čine dvije trećine NATO snaga u Afganistanu.

NATO, i SAD su ove godine počeli sa postupnim povlačenjem vojnika iz Afganistana, što treba da se završi krajem 2014. Oko 33.000 američkih vojnika napustiće Afganistan do kraja septembra 2012. uključujući i 10.000 koji treba da odu do kraja ove godine.

Agencije/IslamBosna.ba

Leave a Reply

*

captcha *