IslamBosna.ba- Vijeće uleme Pakistana izdalo je fetvu kojom se takozvana ‘ubistva iz časti’ proglašavaju neislamskim i nehumanim, nakon što je jedna Pakistanka ubijena prošle sedmice, navode pakistanski mediji.

„Ubijanje djevojaka u ime časti ili dostojanstva je terorizam i okrutnost koja nema nikakve veze sa islamom“, izjavilo je Vijeće uleme Pakistana, koje predvodi Mevlana Tahir Ašrafi.

„Vlada i sudstvo imaju odgovornost da na najgrublji način one koji su počinili ovaj zločin“, stoji u fetvi izdatoj u petak, 30.maja.

„Ove osobe ne samo da su krive za ubistvo, već i šire nered na Zemlji“.

Fetva je uslijedila nakon brutalnog ubistva 25-godišnje trudnice, Ferzane Ikbal, koju je napalo i ubilo ciglama više od 20 osoba, među kojima su bili njen otac i brat.

Njen otac je navodno rekao policiji: „Ubo sam kćerku jer je uvrijedila našu porodicu udajom bez našeg pristanka, i ne žalim zbog toga“.

Slična fetva protiv ‘ubistva iz časti’ izdata je 2012. godine od strane Islamskog vrhovnog vijeća Kanade nakon ubistva četiri žene iz porodice Šafia u Montrealu.

Sajjed Suharvardi, imam koji jeo snovao Vijeće, objasnio je da je fetva ‘moralno obavezujuća’ za sve muslimane, iako nema pravnu potporu.

„Ukoliko bilo ko misli da je ‘ubistvo iz časti’ dozvoljeno u islamu ili da je kućno nasilje u redu kao i mizioginija, mi kažemo ne, potpuno ste u krivu“, kaže Suharvardi.

 Vijeće uleme Pakistana objavit će detalje fetve o ‘ubistvu iz časti’ 5. juna na konferenciji vođa svih grupa.

Prošle godine 869 žena je umrlo uslijed tzv. ubistva iz časti prema nezavisnoj Komisiji za ljudska prava u Pakistanu.

Zbog toga što pakistanski zakon dozvoljava otkup/krvarinu, čime je omogućen oprost počinitelju, broj onih koji su osuđeni za ova zlodjela je vrlo mali.

U islamu nema mjesta za neopravdano ubijanje kao što je to slučaj sa ubistvom iz časti. Čak i u slučajeveima smrtne kazne samo vlada može primijeniti zakon kroz sudske postupke.

Iako je u zapadnim medijima ‘ubistvo iz časti’ predstavljeno kao dio islama ono nema nikakve veze sa islamom, već je samo dio kulture određenih naroda.

IslamBosna.ba